Weekverwachting: zachte weer raken we kwijt

19 februari 2023, 19:15

Weekverwachting
Rustig februariweer. Foto: Erica van Leeuwen - de Bruijn

De temperaturen zijn de laatste tijd aan de hoge kant voor februari met veelal waarden in de dubbele cijfers. We starten de week nog wel zacht, maar later in de week gaat het kwik omlaag. Hoe koud het wordt en of het daarbij ook regent lees je in deze weekverwachting.

Na een wisselvallig weekend is het maandag en dinsdag op veel plaatsen droog. Toch is lokaal een spatje regen uit dikkere bewolking niet helemaal uitgesloten. De bewolking heeft namelijk de overhand, maar hier en daar breekt ook de zon even door. Op zonovergoten dagen hoeven we echter niet te rekenen.

Toch is dit goed nieuws voor als je in de carnavalsgebieden een feest of optocht gaat bezoeken. Ook elders is het prima weer voor buitenactiviteiten. Wel moet je met name maandag rekening houden met een stevige zuidwestenwind. Boven land waait het veelal matig, maar in de kustgebieden en zeker op de Waddeneilanden staat een krachtige wind, windkracht 6. De temperatuur loopt op beide dagen op naar waarden tussen 9 en 12 graden. De details lees je dagelijks in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

De neerslagkansen nemen weer toe later in de week. Foto: Ben Saanen.
De neerslagkansen nemen weer toe later in de week. Foto: Ben Saanen.

Wisselvalliger en minder zacht

Vanaf woensdag gaat het weerbeeld veranderen. Vanuit het zuidwesten dringen regengebieden weer op en de wisselvalligheid neemt dan ook toe. Vooral woensdag tot en met vrijdag valt af en toe regen of komt het tot enkele buien, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon.

De wind houdt zich over het algemeen rustig en krijgt een voorkeur voor het noordwesten. Daardoor vertoont de temperatuur een dalende trend. Wordt het woensdag nog 10-11 graden, vanaf donderdag raken we de dubbele cijfers kwijt en is het veelal 7 tot 9 graden. Dat lijkt koud, maar per slot van rekening is het nog maar februari en dergelijke temperaturen zijn heel gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Ook de nachten worden geleidelijk kouder en tijdens opklaringen daalt het kwik vanaf vrijdag tot dicht bij het vriespunt. Handschoenen en sjaal komen van pas, zeker als je in de vroege ochtend op de fiets zit. In het weekend nemen de neerslagkansen weer af en schijnt vaker de zon. In de nachten kan het dan licht vriezen.

Op 1 maart begint de meteorologische lente. Ben je benieuwd wat de lente doet? Lees dan onze uitgebreide lenteverwachting.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven