Vrijdagochtend vroeg kans op meteorenstorm

21 november 2019, 09:53

Kans-op-meteorenstorm-vallende-sterren-1280x600

Vrijdagochtend vroeg rond 5:50 uur zijn in minder dan een uur tijd waarschijnlijk zo’n 100-200 vallende sterren te zien. De aarde beweegt door een wolk met gruis die de naam Alpha Monocerotiden heeft. Dit veroorzaakt een ware meteorenstorm. Deze meteorenzwerm is geen jaarlijks terugkerend fenomeen en laat zich lastiger dan jaarlijks terugkerende zwermen verwachten. De laatste keer dat de aarde deze zwerm passeerde was in 1995.

Er wordt voor vrijdagochtend vroeg een mix van wolkenvelden en opklaringen verwacht. Geen ideale condities dus om vallende sterren te kijken, maar er is genoeg reden om te hopen op opklaringen tijdens het piekmoment.

Meerdere vallende sterren tegelijk

Het piekmoment wordt verwacht rond 5:50 uur. De piekperiode begint waarschijnlijk rond 5:25 uur en zal om 6:15 uur eindigen. Aan het begin en eind van de piekperiode is er eens in de twee of drie minuten een vallende ster te zien en op het hoogtepunt zijn er drie tot vier per minuut te zien. Daarbij kunnen ook meerdere vallende sterren tegelijk te zien zijn.

In werkelijkheid loopt het aantal vallende sterren mogelijk nog veel verder op naar zo’n 400 meteoren per uur. Doordat het niet mogelijk is om naar alle kanten tegelijk te kijken en doordat de maan een beetje kan storen is het onmogelijk om ze allemaal te zien. Daarnaast kunnen zwakke meteoren door lichtvervuiling niet te zien zijn.

Omdat dit een lastig te verwachten meteorenzwerm is moet rekening gehouden worden met een grote onzekerheid in het aantal vallende sterren dat te zien zal zijn. Daarnaast kan ook de piekperiode gemakkelijk een half uur eerder of later vallen. Wie het hoogtepunt niet wil missen kan het beste gaan kijken van 5:20-6:20 uur.

Meteorenstorm-vallende-sterren-e1574153173963-1280x600

Foto: AdobeStock/bochimsang

Kijktips meteorenstorm

Om de meteorenstorm van de Alpha Monocerotiden het mooiste te kunnen zien adviseren we om te kijken naar het zuidwesten, naar een punt iets lager dan halverwege tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel. Je ziet dan de sterren als het ware komen van uit het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn). Het is echter geen must, want de vallende sterren zijn uiteindelijk overal aan de hemel te zien.

Ga je vrijdagochtend vroeg kijken kleed je dan warm aan. De gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt.

Meer kijktips voor het zien van vallende sterren

Van ruimtepuin naar vallende ster

De Alpha Monocerotiden zijn stukjes ruimtepuin (meteoroïden), die oplichten wanneer ze de dampkring binnendringen. Ze heten Alpha Monocerotiden, omdat ze uit het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn) lijken te komen. De Alpha Monocerotiden hebben een snelheid van 63 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur! Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij. Vanaf dat moment wordt het een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd.

Lees ook: Wat zijn vallende sterren?

Bron: Weeronline & Arnold Tukkers van http://www.vallendesterren.info/ en Cosmos Sterrenwacht.

Hoofdfoto: AFP

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht