Overstroomde Australische steden maken zich op voor meer regen

19 oktober 2022, 09:45

Overstromingen
Inwoners in Victoria leggen zandzakken. Foto: EPA/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

In de Australische deelstaten New South Wales (NSW) en Victoria stijgt het water nog steeds rond verschillende steden. In afwachting van meer regen verstevigen inwoners hun huizen met zandzakken en worden er dijken gebouwd.

Autoriteiten van de deelstaten dringen er bij inwoners op aan om te evacueren, voordat dit door het opkomende water niet meer mogelijk is. Vorige week viel er in een groot deel van de staat Victoria, het zuiden van NSW en het noorden van Tasmanië in twee dagen de hoeveelheid regen die normaal in een maand tijd valt, met overstromingen tot gevolg.

Delen van oost-Australië kunnen ook de komende vijf dagen tot 100 millimeter verwachten, wat ongeveer een tiende van het jaartotaal is in sommige gebieden, zo meldt het Australische Bureau of Meteorology. "De verwachte regenval in de komende dagen zal niet zo wijdverspreid, intens of zwaar zijn, en als gevolg daarvan verwachten we geen terugkeer naar grote overstromingen."

Desalniettemin bereikt de Murray, de grootste rivier van Australië, later deze week de hoogste stand in dertig jaar. Reden voor het 250 kilometer ten noorden van Melbourne gelegen Echuca, dat te maken heeft met een tweede overstromingen in een week tijd, om een dijk van aarde aan te leggen en voor de nabijgelegen stad Moama om zandzakken te vullen. Volgens de politie werd in het noorden van Victoria woensdag een 65-jarige man dood aangetroffen in het overstromingswater.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven