Opwarmende oceanen wakkeren extreme weersomstandigheden aan

19 oktober 2022, 12:30

Overstromingen na orkaan Ian in Florida. Foto: ANP/EPA/TANNEN MAURY

De hoeveelheid warmte die zich in de oceaan ophoopt, neemt sneller toe en dringt steeds dieper door in het water en heeft daardoor wijdverbreide effecten op extreme weersomstandigheden en het leven in zee. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Reviews: Earth and Environment.

Meer dan 90 procent van de warmte die wordt veroorzaakt door de toename van broeikasgassen in de atmosfeer door het verbranden van fossiele brandstoffen, wordt opgenomen door de oceaan. De snelheid waarmee de bovenste 2 kilometer van de oceanen opwarmt is verdubbeld sinds de jaren zestig, zo stellen de onderzoekers.

Deze extra hitte versnelt de zeespiegelstijging, intensiveert extreme regenbuien, smeltend ijs, voegt energie toe aan cyclonen en verandert de plaatsen waar deze zich vormen, en veroorzaakt intensere hittegolven op zee. Door deze hittegolven worden mariene habitats zoals koraalriffen bedreigd en sterven planten en dieren in de oceanen massaal.

Zeespiegelstijging

"De hoeveelheid warmte in de oceaan is de beste indicatie van de opwarming van de aarde", zegt Dr. Kevin Trenberth, wetenschapper bij het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research. "Deze opwarming van de oceaan is meedogenloos met enorme gevolgen voor de zeespiegelstijging. Het effect op weersystemen is dat ze groter en intenser kunnen worden en langer meegaan."

Zo zijn de verwoestende overstromingen in Oost-Australië volgens het rapport waarschijnlijk verergerd door de opwarmende oceanen. De hoeveelheid regen die de afgelopen dagen in delen van de Australische deelstaat Victoria is gevallen, zou verband houden met de extra hitte in de Koraalzee en de Tasmanzee. "Waar de regen valt, wordt bepaald door de La Niña, maar de hoeveelheid en de intensiteit ervan zijn de extra ingrediënten van het broeikaseffect", aldus Trenberth. Ook de komende dagen wordt er weer extreem veel neerslag verwacht in delen van Australië wat kan leiden tot overstromingen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black