Vakantieweer Europa: vrij aangenaam op veel vakantiebestemmingen

20 oktober 2022, 07:25

Schitterend weer voor de kust van Antalya. Foto: Adobe Stock / neurobite

Deze week kon je op aardig wat plekken in Europa volop genieten van mooi najaarsweer. Komende week krijgen ook regio Midden en Zuid een weekje herfstvakantie. In dit artikel vertellen wij jou waar jij het beste weer van Europa kunt verwachten.

Dichtbij huis prima najaarsweer

Zoek jij het op in één van onze buurlanden? Dan kun jij prima najaarsweer verwachten komende tijd. Aankomend weekend wordt het in Berlijn een graad of 18 bij aardig wat ruimte voor de zon. In België en in het zuidwesten van Duitsland wordt de 20 graden op uitgebreide schaal overschreden. Wel kan er af en toe een buitje vallen maar op veel plekken zal het ook droog blijven. Ook volgende week blijft het warm voor de tijd van het jaar met een weerbeeld dat bestaat uit een mix van wolken, zon en soms een enkele bui.

Uitzonderlijk warm in Frankrijk

In Frankrijk is het veel warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. In de zuidelijke districten is zelfs de tropische 30 graden gehaald de laatste tijd en dat is vrij uitzonderlijk voor oktober. Komend weekend wordt het in het zuiden opnieuw veel warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Zo wordt het zondag ruim 27 graden in de omgeving van Toulouse. Ook elders in het land is het warm komend weekend. In Parijs stijgt het kwik naar een graad of 23. Het weerbeeld bestaat vooral uit een mix van wolkenvelden en zon. Af en toe valt er een enkele bui maar over het algemeen is het vaker droog dan dat er regen valt. Al met al perfecte omstandigheden voor buitenactiviteiten.

Rust wedergekeerd op de Griekse eilanden

Op het Griekse vasteland is het aangenaam najaarsweer deze dagen. In Athene is het zonovergoten bij temperaturen die dagelijks oplopen naar ruim 23 graden. Volgende week wordt het zelfs nog wat warmer. Woensdag kan het kwik oplopen tot ruim 27 graden.

Op de Griekse eilanden was het begin deze week zeer onstuimig. Noodweer heeft voor zeer grote problemen gezorgd op onder andere Kreta. Inmiddels is de rust hier wedergekeerd en is het de komende dagen juist weer op en top nazomerweer. Met maxima rond 23 graden en volop zon is het schitterend weer voor buitenactiviteiten.

Ook in Turkije kun jij schitterend nazomerweer verwachten. Vooral in de bekende Turkse badplaatsen is het goed toeven. Zo stijgt de temperatuur in Antalya dagelijks naar een graad of 27 bij veelal strakblauwe luchten. Hiermee is het heerlijk weer om op het strand te gaan liggen. Ga je naar Istanboel? Daar is het beduidend minder warm, maar met maxima van een graad of 20 bij veel zon is het perfect weer voor een stedentrip.

Ronduit wisselvallig in Portugal

Niet op alle plekken in Europa is het mooi najaarsweer. Portugal krijgt de komende tijd te maken met storingen die overtrekken vanaf de Atlantische Oceaan. Vooral komend weekend kan het soms flink doorplenzen en onweren. Ook in het westen en in het noorden van Spanje vallen geregeld buien komend weekend. Op de Azoren en op Madeira valt ook af en toe een bui. Tussen de buien door schijnt de zon hier wel geregeld en dan is het vaak meteen op en top nazomerweer. Aan de Costa Brava is het een stuk aangenamer. Hier is het droog bij temperaturen die oplopen tot ruim 25 graden.

Volgende week blijven de buien vooral beperkt tot Portugal en het uiterste noordwesten van Spanje. In de rest van Spanje maar ook op Ibiza en Mallorca kan je dan rekenen op schitterend najaarsweer met veel zon en zomerse temperaturen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black