Vuelta start morgen warm, zondag kans op sneeuw

19 oktober 2020, 11:15

7995cd28-vuelta-afp-oscardelpozo-1280x600
7995cd28-vuelta-afp-oscardelpozo-1280x600
7995cd28-vuelta-afp-oscardelpozo-1280x600

Morgen start de Vuelta 2020 en de eerste etappe heeft direct een steile slotklim. De klassementsrenners moeten dus gelijk aan de bak. Lees hier de weersvooruitzichten voor morgen en de volgende dagen.

De Ronde van Spanje zou dit jaar plaatsvinden van 14 augustus tot en met 6 september. Door de coronapandemie werd de wielerkalender aangepast en de Vuelta verplaatst naar 20 oktober – 8 november. Bovendien werden de eerste drie etappes, door Nederland, geschrapt.

Hierdoor start de laatste grote ronde van het jaar op een dinsdag en is de eerste etappe direct een etappe voor klassementsrenners. De race van morgen brengt de coureurs van Irún naar Santuario de Arrate. Na een vlakke aanloop volgen drie beklimmingen van de derde categorie en een slotklim van de eerste categorie. Deze klim is niet heel lang, maar wel erg steil met bijna 10% stijgingspercentage. De finish ligt niet op, maar net na, de top.

Vrij warme eerst etappe met stevig windje

Het is morgen overwegend bewolkt en behoorlijk warm met in Irún 27 graden. Onderweg is kans op een beetje regen en aan de finish is het met een graad of 21 wat koeler. Er waait een matige zuidoostenwind, 4 Bft. Gezien de heuvelachtige tweede helft van de etappe is de kans op waaiers niet groot, maar in de vlakke eerste helft kan het met deze wind wel.

De dagen daarna fietst het peloton door het Baskenland. Woensdag wordt een meest droge dag met circa 23 graden. Op donderdag is het buiig en een graad of 17. De slotklim brengt de renners op deze dag naar 1735 meter hoogte en daar zal het slechts een graad of 10 zijn.

99cc49c0-vuelta-infografiek-anp
99cc49c0-vuelta-infografiek-anp

Tourmalet met sneeuw?

Komende zondag staat een loodzware bergetappe in de Pyreneeën op het programma met finish op de legendarische Tourmalet. De weersverwachting is nog wat onzeker, maar waarschijnlijk start de dag droog en neemt de kans op regen in de loop van de middag toe. De vorstgrens ligt dan rond 2000 meter. Mocht het tot neerslag komen dan is op de top van de Tourmalet grote kans op (natte) sneeuw.

Foto: ANP / AFP / Oscar del Pozo

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven