Weeronline
Weeronline
  smeltende permafrost Alaska

  ‘Gevaarlijke tsunami’s door smeltende permafrost Alaska’

  Aangemaakt: 19 okt 2020, 11:44 uur

  Als de al smeltende permafrost in Alaska door opwarming van de aarde verder smelt, zullen bevolkte gebieden en toeristische trekpleisters gevaar lopen. Daarvoor waarschuwen wetenschappers.

  Uit nieuw onderzoek blijkt dat bergen in Alaska en andere koude plekken in de wereld instorten als de permafrost die ze bij elkaar houdt, smelt. De bergen storten in zee en kunnen tsunami’s veroorzaken die een gevaar vormen voor steden.

  Een van de bergen waar wetenschappers zich zorgen over maken is de Barry Arm fjord, dat zich langs een populaire route voor cruiseschepen bevindt. Als de berg loslaat, kan de vloedgolf alle schepen in het gebied raken en een aantal populaire toeristische hotspots overspoelen. Geologen voorspelden eerder dit jaar dat dit “mogelijk” binnen een jaar gebeurt en “waarschijnlijk” binnen twintig jaar.

  In de afgelopen eeuw vonden tien van de veertien grootste tsunami’s plaats in met gletsjers bedekte berggebieden. In 1958 veroorzaakte een aardverschuiving in de Lituya-baai in Alaska een golf van 524 meter, de hoogste ooit gemeten.

  Om voorbereid te zijn plaatsen experts sensoren op de gevaarlijkste hellingen. Die registreren nauwelijks waarneembare verschuivingen van het oppervlak en zo hopen ze instorting te kunnen voorspellen.

  Foto: ANP / EPA / NASA/OPERATION ICEBRIDGE HANDOUT

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP