Weeronline
Weeronline
  2019 op drie na warmste jaar

  2019 tot nu toe op drie na warmste jaar ooit gemeten

  Aangemaakt: 19 okt 2019, 09:03 uur

  Dit jaar is hard op weg om een van de warmste jaren uit de meetgeschiedenis te worden. Met gemiddeld 12,3 graden in De Bilt is 2019 het op drie na warmste jaar in de ranglijst van warmste jaren sinds 1901. Normaal is het van 1 januari tot vandaag gemiddeld 11,2 graden. Met 1752 uur tegen 1639 normaal is het tot nu toe ook het op drie na zonnigste jaar ooit gemeten en verrassend genoeg is het ook natter dan normaal.

  Opvallend is het hoge aantal tropische dagen. In De Bilt werd de grens van 30 graden op maar liefst elf dagen overschreden. Dat is zelfs meer dan in het bijzonder warme jaar 2018, toen negen tropische dagen werden genoteerd. Slechts in twee andere jaren behaalde De Bilt meer tropische dagen dan dit jaar. Recordhouder is 1976 met veertien tropische dagen, gevolgd door 2006 met dertien.

  De slotweken van juni, juli en augustus hadden een groot aandeel in het hoge aantal dertigers. In de laatste week van juli beleefde Nederland een ongeëvenaarde hittegolf en werden warmterecords verpulverd. In De Bilt was het sinds het begin van de metingen nog nooit zo warm met 37,5 graden op 25 juli. Die dag werd het in Gilze-Rijen maar liefst 40,7 graden en ook dat was een absoluut record.

  Recordlate hittegolf

  Van 23 tot en met 28 augustus kwam het opnieuw tot een officiële hittegolf in De Bilt. Nog nooit vond een hittegolf op het hoofdstation zo laat in het seizoen plaats.

  Ondanks het hoge aantal tropische dagen was het aantal zomerse dagen in De Bilt vrij beperkt. Op 26 dagen werd de grens van 25 graden overschreden en dat is exact gelijk aan de normaal van 26. Het aantal warme dagen (20 graden of meer) is wel groot met tot nu toe 99. Komende weken is het niet uitgesloten dat het nog één keer 20 graden wordt. Mocht dat gebeuren dan komt 2019 in een select rijtje jaren met 100 warme dagen of meer. Een normaal jaar kent 85 warme dagen.

  Foto: ANP

  Ook het aantal mooi-weerdagen is met 67 goed voor een top-10-notering. Op een mooi-weerdag is de zon minstens 50% van de tijd te zien, valt hooguit 0,2 mm regen en ligt de daggemiddelde temperatuur boven normaal. Normaal is het aantal mooi-weerdagen in een heel jaar 49. Nu zitten we daar al ver boven.

  2019 tot nu toe natter dan normaal

  Het klinkt misschien verrassend, maar 2019 is tot nu toe natter dan normaal. Gemiddeld over het land viel sinds 1 januari 680 mm. Normaal is dat in deze fase van oktober 655 mm. Er waren grote regionale verschillen. Zo was het noordwesten veel natter dan het zuiden en oosten. In Noord-Holland viel regionaal al bijna 750 mm, terwijl in Noord-Brabant slechts 430 mm werd afgetapt.

  Foto: ANP

  Vanwege de extreme hitte en grote hoeveelheid zon in de zomer, was de verdamping groot. In combinatie met weinig regen en de nog voortdurende gevolgen van de extreem droge zomer van 2018 leidde dat tot ernstige droogte. Zelfs nu nog zijn de gevolgen van de droogte merkbaar. In vennen en sloten in het oosten en zuiden van het land staat nog steeds nauwelijks water en veel bomen hebben het loodje gelegd.

  Een van de zonnigste jaren ooit

  Dit jaar scheen de zon maar liefst 1752 uur en daarmee staat 2019 tot nu toe op een vierde plaats in de ranglijst van zonnigste jaren. Daarmee scheen de zon nu al meer uren dan normaal in een heel jaar. Gemiddeld telt een heel jaar 1639 zonuren.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Foto: ANP (hoofdfoto)

  Door: Yannick Damen