Vanaf het weekend mogelijk overlast door houtrook

19 januari 2023, 07:30

Foto: AdobeStock / Grzegorz Polak

Deze werkweek verloopt een stuk minder wisselvallig dan de eerste weken van januari. Toch komt het de komende dagen af en toe nog tot een bui en waait het soms stevig. Vanaf het weekend krijgen we te maken met een beduidend rustiger weertype. Hierdoor kan houtrook dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en nauwelijks verwaaien.

Vandaag en morgen krijgen we nog te maken met enkele winterse buien, vooral in de ochtenduren. Ook waait het daarbij vaak nog matig, aan zee soms vrij krachtig. De wind voert schone zeelucht aan, houtrook waait snel weg en buien reinigen de lucht.

Vanaf het weekend is het grotendeels droog en staat er weinig wind. Dagelijks wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, maar tot neerslag komt het zelden. De ochtenduren verlopen soms grijs en de kans op mist neemt ook flink toe. Al met al is dit weerbeeld ongunstig voor de luchtkwaliteit in ons land. Voor een gedetailleerd weerbericht per dag kun je hier terecht.

Houtkacheltje aan?

De temperaturen liggen overdag een paar graden boven het vriespunt en in de nachten en ochtenden vriest het veelal licht. Met deze temperaturen is het natuurlijk aanlokkelijk om de houtkachel of open haard te gebruiken. Toch kunnen jij en anderen hier last van ondervinden. De houtrook zal door het rustige weerbeeld in de lucht rondom het huis moeilijk weg kunnen waaien.

Lees hier waarom hout stoken slechts is voor de gezondheid.

Heb jij astma of een andere longaandoening? Dan is de kans op overlast als je naar buiten gaat een stuk groter. Dit is wel sterk afhankelijk van waar je woont. Het is met houtrook altijd zo dat de overlast het grootst is dichtbij de ‘bron’. Hierdoor kan de houtrookconcentratie per locatie flink verschillen. Je kan de overlast in je huis beperken door op tijd de ramen te sluiten en waar nodig is ventilatiestroken dicht te doen.

Voorlopig aanhoudend rustig

Het weerbeeld blijft tot halverwege volgende week licht winters en nagenoeg droog. Door de combinatie met weinig wind blijven we deze dagen gevoelig voor mogelijk overlast door houtrook. Op de RIVM site kun je zien of er een ‘stookalert’ is afgegeven voor jouw provincie. Vanaf woensdag stijgt de kans op neerslag en neemt de wind mogelijk wat toe, maar dat is nog wel onzeker.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black