Zo zacht en onstuimig is het vanaf vandaag

19 januari 2021, 14:01

Storm
9c1c5992-hoofdfoto-1280x600
9c1c5992-hoofdfoto-1280x600
9c1c5992-hoofdfoto-1280x600

De komende dagen belooft het zacht en onstuimig te worden. De temperatuur stijgt, er steekt een stevige wind op en aan de noordwestkust is kans op tijdelijke stormkracht. In dit artikel vertellen we je hoe onstuimig en zacht het precies wordt.

Na een winters weekend met sneeuwval doet de herfst deze week weer zijn intrede in het weerbeeld. Vandaag start de dag met perioden van regen en er staat een stevige zuidwestenwind. In de middag neemt de regen af en is het vaker droog, maar de zon krijgt weinig ruimte en het is veelal bewolkt. Koud is het zeker niet met op veel plaatsen maxima van 9 of 10 graden. Plaatselijk kan het bijna 11 graden worden.

Terwijl de temperatuur in de middag oploopt, neemt ook de wind verder toe in kracht. Aan de kust staat een krachtige wind (windkracht 6). Aan de kust kan het ook een tijdje hard waaien (windkracht 7). Daarbij is kans op windstoten van 70 km/uur. Ook in het binnenland is het vrij onstuimig met een matige tot vrij krachtige wind. Vanavond is aan de noordwestkust kans op een stormachtige wind met zware windstoten van 80 km/uur.

6aad30b4-watersport
6aad30b4-watersport

Een stevige zuidwestenwind: ideaal weer voor fanatieke watersporters! Foto: Rob Jongerhuis

Zacht en onstuimig

Woensdag zet het herfstachtige weerbeeld door en het is wederom overwegend bewolkt met af en toe regen. Het zuidoosten heeft de kleinste kans op regen en de grootste kans om een glimp van de zon op te vangen. De zuidwestenwind blijft overal stevig doorblazen. De meeste wind is voor het noordwesten. Daar waait een harde zuidwestenwind (windkracht 7). Op de westelijke Wadden is in de ochtend kans op zware windstoten van meer dan 80 km/uur. Het is zacht en de temperatuur bereikt in vrijwel het hele land dubbele cijfers met maxima van 10 graden. Gemiddeld is het ongeveer 4 graden kouder in deze tijd van het jaar.

Donderdag begint erg onstuimig

In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de wind zijn hoogtepunt. In de kustgebieden is de zuiden- tot zuidwestenwind stormachtig met kans op windstoten tot 90 km/uur. In dat geval kunnen de windstoten pieken tot 100 km/uur. Mogelijk wordt in het noordwesten aan zee een tijdelijke windkracht 9 bereikt en is kortstondig sprake van storm. De kans op een officiële storm is momenteel kleiner dan 10%.  Daarvoor moet de gemiddelde windkracht gemeten tijdens een geheel uur uitkomen op 9 Beaufort of hoger.

Lees ook: Definities van storm en zware windstoten

Overdag blijft het zeer onstuimig en zacht met in de middag 7-9 graden. Pas aan het einde van de dag gaat de wind geleidelijk liggen.

1ff77c88-kans-op-storm
1ff77c88-kans-op-storm

Donderdag bereikt de wind zijn hoogtepunt en aan de kust waait het flink. Foto: Anne-Marie van Iersel

Terugkeer winterweer?

Vanaf vrijdag wordt het enkele graden kouder en komt de temperatuur uit op een graad of 6. In de nachten daalt de temperatuur richting het vriespunt en lokaal is een graadje vorst mogelijk. Bij deze nachtelijke temperaturen is kans op gladheid door bevriezing van natte wegen. Ook kunnen enkele vlokken natte sneeuw uit de hemel dwarrelen, maar voorlopig is de kans op winterse taferelen erg klein.

Hoofdfoto: Monique Adron

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven