Dit wordt het weer op Prinsjesdag

20 september 2021, 08:39

Morgen, 21 september, is het weer Prinsjesdag. Het weerbeeld ziet er rustig uit met flink veel zon. Het wordt echter niet zo warm als vorig jaar, want toen was het recordwarm. Dit jaar stijgt het kwik naar normale waarden van ongeveer 18 graden.

Het weerbeeld ziet er op deze, opnieuw aangepaste, Prinsjesdag prima uit. De zon schijnt flink en het blijft droog. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks 18 graden en dat is een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Helaas is publiek niet welkom en is er ook geen rijtoer, maar het weer was er perfect voor geweest.

De altijd aanwezige hoedjes hebben geen last van de wind, want er staat niet meer dan een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

Vorig jaar verliep Prinsjesdag recordwarm met tropische temperaturen van maar liefst 30,3 graden in Den Haag! De zon scheen met 11,5 uur vrijwel de hele dag en het bleef droog.

De details voor morgen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Het kan alle kanten op met de temperatuur

Vorig jaar was het tropisch warm met 30 graden en heel veel zon, maar het jaar daarvoor werd het niet warmer dan 17 graden. Jaarlijks zijn dan ook de verschillen groot. Gemiddeld gezien stijgt de temperatuur op de derde dinsdag van september naar waarden omstreeks 18 graden.

Tot vorig jaar was het nog nooit tropisch warm geweest op Prinsjesdag. Wel was het éénmaal zomers warm met 28,7 graden. Dat was op 19 september 1961 het geval. Warme Prinsjesdagen met temperaturen van 20 graden en meer kwamen wel voor. Op Prinsjesdag 1963 werd het 24,8 graden en in 2014 24,0 graden.

Warmste Prinsjesdag in 2020

De warmste Prinsjesdag hadden we in 2020. Foto: Albert Thibaudier

Lees ook: het weer met Prinsjesdag

Hoge temperaturen op Prinsjesdag zijn zeker niet elk jaar het geval. In 1994 werd het niet warmer dan 11,8 graden en 20 jaar geleden op Prinsjesdag 2001 werd het maximaal 13,8 graden. Ook in 2013 en 2015 was het met maximaal 15 graden niet heel warm en kouder dan gemiddeld.

Hoofdfoto: Gieny Westra

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black