Weeronline
Weeronline
  groot deel Pantanal in as

  Branden leggen groot deel Pantanal in as, veel dieren sterven

  Aangemaakt: 18 sep 2020, 16:11 uur

  In de Braziliaanse Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld, is inmiddels 25.000 vierkante kilometer grond verloren gegaan als gevolg van hevige natuurbranden. Dit grote deel van de Pantanal is in as gelegd. Dat melden verscheidene media. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in de Amerikaanse staat Californië, die momenteel ook het toneel is van grote vuurhaarden.

  De Pantanal, dat ook delen van Bolivia en Paraguay bestrijkt en zo’n 150.000 vierkante kilometer groot is, heeft een van de meest dichte flora- en fauna-ecosystemen. Er leven honderden soorten vissen, vogels, zoogdieren en reptielen. Ook staat het bekend om het groot aantal waterplanten. Tijdens het regenseizoen overstroomt namelijk een deel van de Pantanal, waardoor die goed kunnen groeien.

  Machteloos tegen de branden

  Door de branden zijn inmiddels duizenden dieren gestorven. Volgens een lokale bewoner heeft het al drie maanden niet geregend in het gebied. “En we weten ook niet of het in september nog gaat regenen”, zegt hij tegen CBC. “Het vee lijdt. Maar uiteindelijk lijden we allemaal.” Een andere man geeft aan “de confrontatie niet aan te kunnen” en “machteloos en verslagen te zijn.”

  In Brazilië, maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen, komen grote natuurbranden vaker voor. Vorig jaar nog ging een groot deel van het wereldberoemde Amazone-gebied in vlammen op. Ook toen stierven veel dieren.

  Vanwege de branden in de Pantanal kondigde de Braziliaanse regering eerder de noodtoestand af.

  Foto: ANP / EPA / ROGERIO FLORENTINO

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP