Vuelta: kans op natte wegen in bij ploegentijdrit

18 augustus 2022, 13:25

Fietsen
Foto: Adobe Stock / Photo Passion

Vrijdagavond is voor en tijdens de ploegentijdrit kans op buien. De wegen kunnen daardoor tijdens de wedstrijd nat zijn. Ook is kans op wisselende omstandigheden voor de verschillende teams. Tijdens de Vuelta-etappes van zaterdag en zondag is het gunstig weer voor zowel de wielrenners als het publiek.

Vrijdagmiddag trekken regen- en onweersbuien van west naar oost over het land. Aan het einde van de middag is de buienkans in Utrecht groot, maar ook tijdens het eerste deel van de avond kan nog een bui voorkomen.

Bekijk het actuele fietsweer in Utrecht.

Voordeel voor laat startende ploegen?

Vanaf 16:00 uur mogen de renners het parcours op voor een verkenning. De wedstrijd is van 18:30 - 20:25 uur. Tijdens de verkenning moet rekening worden gehouden met buien en ook als de eerste ploeg van start gaat is dit het geval. De buienkans neemt daarna geleidelijk af. Mogelijk hebben ploegen die laat van start gaan droge(re) wegen. Bij deze discipline en gezien het technische parcours kunnen wisselende weersomstandigheden flinke invloed hebben op de uitslag.

Lees ook: deze invloed heeft het weer op wielrennen.

Uitstekend fietsweer op zaterdag

Op zaterdagmiddag fietsen de renners van ’s Hertogenbosch naar Utrecht. De route loopt onder andere over de Utrechtse Heuvelrug en op de Amerongse Berg is de bergtrui te verdienen. Ondanks deze ‘berg’ zal de etappe zeer waarschijnlijk eindigen in een massasprint.

Dit is het beste weer om te fietsen.

Het fietsweercijfer is zaterdag een dikke 9. Naast veel ruimte voor de zon zijn er stapelwolken, maar het blijft zeer waarschijnlijk droog. Bij een matige zuidwesten- tot westenwind wordt het zo’n 24 graden. De zon schijnt tijdens de eerste helft van de middag met zonkracht 5 tot 6. Ga je langs het parcours staan dan is het verstandig je van tevoren goed in te smeren.

Zondag iets grotere buienkans

De laatste Vuelta-etappe in Nederland wordt zondag verreden in de westelijke helft van Brabant. Start en finish zijn in Breda. Ook in deze etappe is sprake van een ‘berg’. In de buurt van Woensdrecht is een streep getrokken op de top van de ‘rijzende weg’. Dit is een zogenaamde ‘steilrand’ of ‘zoom’ van de Brabantse Wal. Het gaat om slechts 13 meter hoogteverschil.

Zondagmiddag moet de zon meer en grotere wolken naast zich dulden en kan lokaal een bui ontstaan. Toch zal het ook dan meestal droog zijn en is het heel normaal zomerweer. De maximumtemperatuur komt in Breda uit op een graad of 25.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven