Vorige week meeste natuurbranden in ruim twee jaar tijd

18 augustus 2022, 14:25

Bermbrand. Foto: Albert Thibaudier

Brandweerkorpsen zijn in de afgelopen week 85 keer in actie gekomen voor een natuurbrand. Dat is een stuk vaker dan normaal, blijkt uit cijfers die de brandweer heeft gedeeld met het ANP. De laatste keer dat de brandweer zo vaak in actie moest komen was eind april 2020, toen er onder meer een grote veenbrand woedde in de Deurnsche Peel.

Vanwege de aanhoudende droogte was het risico op brand afgelopen week in bijvoorbeeld bossen, op de heide en in de duinen fors hoger dan normaal. Onder meer in het Noord-Brabantse Schijf, in Waalre en nabij het Noord-Hollandse Santpoort-Noord woedden natuurbranden. De brandweer schaalde sneller op bij natuurbranden die zich rap konden uitbreiden. Ook riep de organisatie alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden uit voorzorg te maaien.

Droge lentes en zomers in 2018 en 2020

Sinds 2017 kwam het niet vaak tot zo veel natuurbranden als afgelopen week. Naast april 2020 was het ook enkele weken in 2018 vaak raak. Ook toen was het in de zomer zeer droog in Nederland.

Dit is de invloed van het weer op bosbranden.

Ondanks dat het woensdag op veel plekken in het land heeft geregend, is het risico op natuurbranden volgens de brandweer de komende tijd nog niet geweken. Daarvoor is gedurende een langere periode regen nodig.

Lees ook al ons nieuws over bosbranden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black