Zomervakantie weerbericht: zomers slotstuk in de maak?

18 augustus 2021, 07:39

Voor regio noord staat na het weekend alweer de terugkeer naar de schoolbanken op de planning. Ook in het midden en zuiden van het land komt het einde van de vakantie langzaam in zicht. Kabbelt de zomer voort of kunnen vakantiegangers in eigen land nog rekenen op een zonnig en zomers slotstuk? In dit artikel lees je over het vakantieweer in Nederland.

Wie vanochtend uit een tent, caravan of vakantiehuisje stapt, kijkt waarschijnlijk tegen een overwegend bewolkte lucht aan. Het blijft niet alleen bij bewolking, want verspreid over het land vallen enkele lichte buien. Vakantiegangers in eigen land die hopen op zonnig en droog weer moeten nog even geduld hebben voor het echt mooi zomerweer wordt, maar vanmiddag is er alvast een lichtpuntje. Dan breekt de zon namelijk net iets vaker door dan in de ochtend en in de tweede helft van de middag wordt het bovendien op steeds meer plaatsen droog.

Door een wind uit het westen is het wel vrij koel met 17-19 graden. Als de zon wat langer weet te schijnen kan het 20 of 21 graden worden. Vooral uit de wind, bijvoorbeeld langs een bosrand of achter een schutting, is het aangenaam om te genieten van het zonnetje.

Na een vrij droge en zonnige woensdagmiddag krijgt de zon donderdag weer concurrentie van bewolking en af en toe regent het. Opnieuw heeft de middag de beste papieren, maar veel warmer dan 20 graden wordt het niet.

Warmer weekend

Net als vorige week volgt het betere vakantieweer in het weekend. Dat is fijn voor de mensen die doordeweeks aan het werk zijn. Vrijdag kan nog een enkele bui tot ontwikkeling komen. Lang niet overal komt het tot een bui en tijdens droge perioden zijn fraaie zomerluchten met zon en stapelwolken te zien. Met het zonnetje erbij stijgt de temperatuur naar 20-23 graden. Zaterdag is het ideaal weer voor buitenactiviteiten! Het blijft grotendeels droog, de zon schijnt geregeld en het wordt 22-26 graden.

Heide in Gelderland volop in bloei in augustus

De heide kleurt weer paars en dit ziet er tijdens een mooie zomerdag extra fraai uit zoals hier in Heerde. Foto: Regina Vastenhout

Mogelijk dat we zondag ook nog een mooie zomerdag krijgen, maar de onzekerheid in de verwachting neemt toe en enkele regen- en onweersbuien kunnen het warme en zonnige zomerweer de das omdoen. Na het weekend is de kans groot dat we terugkeren naar een licht wisselvallig weertype waarbij zon, wolken en enkele buien elkaar afwisselen bij 20-25 graden. Tijdens droge momenten is het dan prima weer om naar buiten te gaan!

Zon geleidelijk minder krachtig

In augustus is de zon niet meer zo krachtig als in juni en juli en in de loop van de maand neemt de zonkracht in rap tempo af. Wanneer de zon een tijdje voluit schijnt wordt aan het begin van de middag nog wel zonkracht 5 of 6 bereikt. Zonder een likje zonnebrandcrème kan jouw huid binnen 20 tot 40 minuten verbranden. Nog even oppassen geblazen dus!

In dit artikel lees je meer over de kracht van de zon en wanneer jouw huid snel kan verbranden.

Hoofdfoto: Kees Jak

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black