Geen recordwaarden op 18 juli

18 juli 2022, 19:15

Hitte
Drukte op het water tijdens deze hete dagen

Zeer warme lucht wordt met een zuidoostenwind richting ons land geblazen. Vandaag levert dit temperaturen op tussen 29 en regionaal 35 graden, morgen wordt het op grote schaal 35 tot zelfs ruim 39 graden. De zon schijnt beide dagen op veel plaatsen nagenoeg volop. Er geldt morgen code oranje in het midden en zuiden van het land vanwege de hitte.

Geen recordwaarden op 18 juli

Het kwam vandaag niet tot recordwaarden. De hoogste temperatuur werd gemeten in Westdorpe. Het werd maximaal 35,4 graden, het record was 36,6 graden en werd gemeten in Buchten in 1964.

In Arcen werd het 34,8 en in Ell 34,7 graden. De Bilt noteerde een maximumtemperatuur van 32,2 graden. Het ’18 juli record’ blijft 33,2 graden uit 2006. Het ‘koudst’ was het vandaag op Terschelling met maximaal 26,5 graden. Op Vlieland werd het 27,4 graden.

De maxima van 18 juli 2022
De maxima van 18 juli 2022

Morgen is de verwachting dat het overal in het land, dus ook op de Waddeneilanden, tropisch warm wordt met 30 graden en meer.

Overigens is de kans zeer groot, maar dat weten we officieel pas vannacht om 2:00 uur, dat Vlissingen een echte tropennacht heeft gehad. Afgelopen nacht werd het daar niet kouder dan 20,1 graden. Om van een echte tropennacht te kunnen spreken moet het van 2:00 tot 2:00 uur ergens op een KNMI-meetpunt warmer blijven dan 20 graden.

Op veel plaatsen hittemaatregelen voor bruggen

Vanwege de verwachte hitte nemen lokale overheden en Rijkswaterstaat maatregelen om verkeersproblemen door niet-werkende bruggen te voorkomen. Door de warmte kan het brugdek uitzetten, waardoor mogelijk bruggen niet meer open of dicht kunnen.

Op sommige cruciale punten, zoals bij de bruggen op de Afsluitdijk, zijn door Rijkswaterstaat automatische koelsystemen geïnstalleerd. Koeling vindt daar plaats met een buizenstelsel. De systemen schakelen zich in als geconstateerd wordt dat het brugdek uitzet.

"Voor bruggen die nog handmatig in de gaten worden gehouden, was het maandag nog niet nodig om extra te koelen," zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Dinsdag, wanneer hogere temperaturen worden verwacht, staan medewerkers opnieuw paraat om zo nodig in te grijpen.

Koelen met water

De gemeente Groningen bedient dinsdagmiddag vanaf 13.00 uur de bruggen niet meer. De hoge temperaturen zijn slecht voor de bruggen. De gemeente gaat ervan uit dat de bruggen woensdagochtend weer normaal open en dicht kunnen.

Om te voorkomen dat bruggen vast komen te zitten wordt een aantal bruggen in Rotterdam sinds maandagochtend preventief gekoeld met water. Het gaat om de Mathenesserbrug, de 1e Parkhavenbrug en de Rijnhavenbrug. Het koelen van de bruggen veroorzaakt geen hinder voor het verkeer, meldt Stadsbeheer Rotterdam.

Het is de eerste officiële tropische dag van het jaar

In De Bilt werd het om 14:20 uur 30,1 graden en daarmee is het de eerste officiële tropische dag van het jaar. Op meerdere plaatsen in het land is het tropisch warm. De hoogste temperatuur tot dusver is gemeten in Westdorpe met 33,6 graden.

Wijndruiven niet gebaat bij extreme hitte

Hoewel vaak wordt gedacht dat wijndruiven gebaat zijn bij heel hoge temperaturen, gaat dit in Nederlandse wijngaarden niet op. "Natuurlijk heeft de Nederlandse wijnbouw profijt van het mooiere weer, maar de aankomende dagen is het iets te warm. Druiven houden van warm weer, maar wel van stabiel warm weer", zegt Arina van Leenen van het Betuws Wijndomein in het Gelderse Erichem.

Boven de 29 graden stopt volgens haar de groei van de planten en druiven. "De plant gaat dan in de beschermingsmodus. Eigenlijk is het net als wijn die in de fles zit, die houdt ook van een stabiele temperatuur. Tussen de 20 en 25 graden is het gunstigst", legt Van Leenen uit.

De druivenplanten hebben de afgelopen maanden wel profijt gehad van het stabiele warme weer. "Dat is hartstikke goed voor de groei en de bloei. Maar vandaag kozen wij ervoor om de beregening weer aan te zetten zodat het extra koel is. Dat is goed voor de ondergrond en dan krijg je verdamping. Dan kunnen de planten een beetje ademen", aldus de wijndruiventeler.

Toch mooie oogst

Van Leenen verwacht ondanks de hitte een mooie oogst. "We gaan ervan uit dat het goed komt, alleen sommige jaren zijn intensiever qua arbeid in de wijngaard dan andere jaren. Maar tot nu toe zijn we optimistisch." Het Betuws Wijndomein verwacht dit jaar ongeveer 30.000 flessen wijn te produceren, waarvan ongeveer 30 procent rood en 70 procent wit.

Johan van de Velde van Wijnhoeve de Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor maakt zich niet druk. "Het zijn maar een paar dagen dus dat is niet zo erg. Als de hitte weken zou aanhouden, dan zouden we ons zorgen maken. Er dreigt misschien een beetje verbranding van de tros, dat kan je hebben als het echt heel erg warm wordt", aldus de wijnmaker. "Ik zeg altijd: wat mensen lekker vinden, dat vinden die druiven ook lekker. Een beetje tussen de 20 en 30 graden vinden druiven heerlijk", vervolgt hij.

Van de Velde hoopt dit jaar tussen de 70.000 en 80.000 flessen witte wijn te maken. "Tot nu toe is het een prima jaar."

PostNL past bezorgtijden aan

PostNL past vanwege de afgekondigde code oranje de bezorgtijden van postbezorgers aan. Omdat het dinsdag heel heet wordt kunnen bezorgers als ze dat willen ook tot 21:00 uur 's avonds bezorgen. "We houden de situatie uiteraard nauwlettend in de gaten en kijken steeds of extra maatregelen nodig zijn", laat een woordvoerder weten.

Normaal gesproken eindigt de werkdag voor postbezorgers om 18.00 uur. Die eindtijd wordt nu opgerekt. Bezorgers kunnen ook een deel van de post in de ochtend bezorgen zodra ze de post hebben, zegt een woordvoerder. PostNL zegt nog geen signalen te hebben ontvangen dat bezorging misschien niet lukt vanwege de hitte, en zegt dit "per regio goed in de gaten te houden". Als het nodig is, neemt het bedrijf extra maatregelen. Voor pakketbezorging gelden vooralsnog geen andere bezorgtijden.

PostNL heeft net als veel andere bedrijven een hitteprotocol voor werknemers. Het bedrijf zegt vorige week alle werknemers te hebben geïnformeerd over het plan. Het hitteprotocol gaat uit van de waarschuwingen van het KNMI. Zo staat op alle locaties zonnebrandcrème en water voor het personeel. In het kledingpakket van bezorgers zit een zomershirt. Bezorgers mogen "met dit weer uiteraard voor een korte broek kiezen", zegt de woordvoerder.

Bezorgers die de post rondbrengen zijn volgens hem doorgaans goed voorbereid op hun buitenwerkzaamheden, maar de veiligheid van werknemers staat altijd voorop. "Dus als een bezorger bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening niet kan bezorgen met deze hitte, zoeken we een andere oplossing", aldus het bedrijf.

Afvalinzamelaars halen dinsdag vroeger afval op

Veel afvalinzamelaars hanteren dinsdag vanwege de verwachte hitte aangepaste werktijden, zeggen de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en de Vereniging Afvalbedrijven. Zij adviseren mensen bij wie het afval dinsdag wordt opgehaald hun vuilnis maandagavond al aan de straat te zetten.

Ook veel milieu straten hebben aangepaste openingstijden aangekondigd, aldus de verenigingen. "We hebben een inventarisatie gedaan, bijna al onze leden beginnen vroeger", aldus een woordvoerder van de NVRD. Als voorbeelden noemt hij de inzamelaars Avalex en Dar. De NVRD heeft zo'n honderd inzamelaars als lid.

Brandweer raadt af om vuur te stoken in de natuur vanwege hitte

Brandweer Nederland roept iedereen op om geen vuurtje te stoken in of rond natuurgebieden. Door de aanhoudende droogte is het risico op natuurbranden groot en kunnen die zich snel verspreiden, aldus de brandweer maandag.

Barbecueën, een vuurkorf of kampvuur aansteken wordt daarom sterk afgeraden. De brandweer is vanwege de hitte extra alert en gaat de komende dagen sneller opschalen. Zo worden bij een natuurbrand niet één maar vier of acht brandweerwagens gestuurd.

Mensen die een natuurbrand zien wordt aangeraden om zo ver mogelijk te vluchten en 112 te bellen zodat de brandweer het vuur snel kan bestrijden. Er is geen landelijk verbod op het stoken van vuur in de natuur, dat wordt lokaal geregeld door gemeentes.

Meerdere evenementen afgelast vanwege verwachte hitte

Naast de eerste wandeldag van de Vierdaagse van Nijmegen zijn ook een aantal andere evenementen afgelast vanwege de hitte op maandag en dinsdag. Zo gaat in Alkmaar de kaasmarkt op dinsdagavond niet door en is in het Zuid-Hollandse dorp Stompwijk een paardenrace die maandag gepland stond afgelast.

Volgens de gemeente Alkmaar is de keuze om de avondkaasmarkt niet door te laten gaan onvermijdelijk. "We zijn zuinig op onze gasten, kaasdragers, producenten en de bezoekers. En uiteraard op de kazen", aldus wethouder Robert te Beest.

Ook de organisatie van de Stompwijkse Paardendagen kon bijna niet anders dan het slotevenement op maandag te annuleren. Vanwege het warme weer is het niet verantwoord om de paarden te vervoeren en ze te laten racen, aldus Harddraverijvereniging Nooit Gedacht.

Een aantal sportevenementen moest ook sneuvelen vanwege de verwachte hitte. Zo gaat in Zeeuws-Vlaanderen de zomerloop die dinsdag gepland stond in het dorp Sint Kruis niet door. Verder is de oefenwedstrijd die de Maastrichtse voetbalclub MVV dinsdag zou spelen tegen Patro Eisden vervallen en in Groesbeek (Gelderland) is de oefenwedstrijd tussen De Treffers en NEC afgelast.

Drinken toegestaan in warme Amsterdamse bussen en trams

Hoewel het normaal gesproken niet is toegestaan om in de Amsterdamse bussen en trams te drinken, mag dat maandag en dinsdag wel. Vanwege het warme weer maakt vervoersbedrijf GVB een uitzondering.

Alcohol is echter niet toegestaan en het vervoersbedrijf adviseert reizigers te drinken uit flesjes die ook weer afgesloten en opgeborgen kunnen worden. In de metro is het altijd al toegestaan te eten en te drinken.

Het GVB vraagt er verder begrip voor dat het in de voertuigen warmer is dan normaal. Door het telkens openen en sluiten van de deuren is het ondanks de airconditioning lastiger de temperatuur aangenaam te houden.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven