Weeronline
Weeronline

  Zomerse warmte eindigt morgen met onweer

  Aangemaakt: 18 jun 2019, 08:57 uur

  Liefhebbers van zeer warm weer hebben vandaag en morgen geluk. Met 25-29 graden is het zomers warm en langs de oostgrens kan zelfs lokaal de 30 graden worden aangetikt. Zoals gewoonlijk voor een Nederlandse zomer duurt het warme weer niet lang. Morgenmiddag ontstaan stevige onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. Donderdag is het met 20-22 graden alweer een stuk koeler.

  De zon moet vandaag sluierwolken en enkele stapelwolken naast zich dulden. Regionaal is de sluierbewolking vanmiddag wat dikker en schijnt een waterig zonnetje. Waarschijnlijk blijft het droog, al is een zeer lokale onweersbui niet uitgesloten.

  De temperatuur loopt rap op en tegen het middaguur is het in het binnenland regionaal al 25-27 graden. De maxima komen vanmiddag uit op circa 26 graden in de Randstad, 27-28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Omdat er nauwelijks wind staat is het voor het gevoel zeer warm.

  Wie verkoeling zoekt kan naar de stranden trekken. Door zeewind is het aan de kust namelijk een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20. Ook in de noordelijke provincies steekt een aanlandige wind op waardoor het in de loop van de middag afkoelt naar 23-26 graden.

  Fikse onweersbuien

  Na een zwoele nacht met minima van 17-19 graden belooft het morgen broeierig warm te worden. In de ochtend zijn er zonnige perioden en trekken vanuit het zuidwesten wolkenvelden en enkele buien over het land. Hierbij gaat het nog niet om hevige buien. Aanvankelijk is de kans op onweer klein, maar naarmate de buien naar het noordoosten trekken worden deze krachtiger en kan het ook onweren. De temperatuur loopt snel op en rond 11:00 uur is het 22 graden in het westen tot 26 in het oosten.

  Woensdagmiddag ontstaan flinke stapelwolken en deze groeien uit tot stevige onweersbuien. De felste buien zijn voor de tweede helft van de middag en de eerste helft van de avond. Bij buien is kans op hagel en zware windstoten tot 90 km/uur. Zeer lokaal kent de wind zelfs uitschieters naar 100 km/uur. Plaatselijk valt veel regen in korte tijd en is kans op wateroverlast.

  Het is drukkend warm met middagtemperaturen van 24-26 graden in het westen, 25-28 in het midden en 28-29 in het oosten. In het uiterste oosten kan het lokaal 30 graden worden. De luchtvochtigheid is hoog met 50-65%. Hierdoor is het voor het gevoel onaangenaam en benauwd.

  Donderdag aanzienlijk frisser

  Wie niet van de warmte houdt kan vanaf donderdag van een aantal koele dagen genieten.  De maxima komen op normale waarden uit van 19-22 graden. Vooral donderdag is kans op een enkele bui, maar daarna blijft het droog. In het weekend wordt het opnieuw warmer. Maandag kan het alweer 30 graden worden.

  Foto: ANP

  Door: Marlotte van der Heiden