Droogtemonitor: regen vanaf donderdag biedt onvoldoende soelaas

18 mei 2022, 09:38

Droogte
Lage waterstand. Beeld: ANP FOTO PERSBUREAU HEITINK

De regen die vanaf donderdag gaat vallen, zal ontoereikend zijn om de heersende droogte te verhelpen. Het neerslagtekort is op een niveau dat minder dan eens in de twintig jaar voorkomt. Regen remt de stijging ervan wel af, maar het tekort blijft groot. Dat staat dinsdag in de Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

De waterstand in de grote rivieren is laag. Voor sommige grote binnenvaartschepen is de vaardiepte op sommige plaatsen onvoldoende. Rijkswaterstaat waarschuwt voor de minst gepeilde diepten. De situatie zal in het weekeinde beter worden, want dan stijgt het waterpeil in de rivieren weer. Deels door regen, maar vooral omdat door smeltende sneeuw uit de Alpen meer water vanuit het zuiden van Duitsland en Zwitserland wordt aangevoerd. Dat werd eigenlijk niet meer verwacht, aldus Rijkswaterstaat. De Maas staat laag en zakt verder, maar er is volgens de LCW nog voldoende water om aan de vraag te voldoen.

Het neerslagtekort is inmiddels opgelopen naar 107 mm. De verwachting is dat het de komende tijd stabiliseert door regen. Bron: Weeronline / KNMI.
Het neerslagtekort is inmiddels opgelopen naar 107 mm. De verwachting is dat het de komende tijd stabiliseert door regen. Bron: Weeronline / KNMI.

In het Noordzeekanaal treedt verzilting op. Dat wordt verholpen door water uit de Nederrijn aan te voeren via de sluizen bij Wijk bij Duurstede. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de stuw in de Geer gesloten om te voorkomen dat brak water uit de polder Groot-Mijdrecht in de Vinkeveense Plassen stroomt. In enkele gebieden in de laaggelegen delen van Nederland zorgen de Waterschappen voor extra doorspoeling van watergangen om te zorgen dat de waterkwaliteit op peil blijft. Hier en daar is ook al blauwalg in zwemwater gezien.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Droogte-nieuws

Meer Droogte-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black