Weeronline
Weeronline

  Prima weer bij Europese verkiezingen

  Aangemaakt: 18 mei 2019, 10:00 uur

  Wie nog twijfelt om donderdag te stemmen voor het Europees Parlement, hoeft zijn stembusgang niet af te laten hangen van het weer. Uit eigen onderzoek blijkt namelijk dat het weer geen of nauwelijks invloed heeft op de opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Weer of geen weer, donderdag zijn de weerscondities prima om naar de stembus te trekken. Het weerbeeld bestaat uit zon en wolken en er is kans op een enkele bui.

  Statistisch gezien is er geen verband tussen het weer en de opkomst bij de Europese verkiezingen. Andere factoren dan het weer hebben waarschijnlijk een veel grotere invloed op het opkomstpercentage. Opvallend: bij de Provinciale Statenverkiezingen is wel een klein verband zichtbaar tussen het weer en de opkomst.

  Mooi weer, slechte opkomst?

  Op 10 juni 1999 was de opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement bijzonder laag. Slechts 30% van de stemgerechtigden nam de moeite naar de stembus te komen. Het weer was die dag opvallend goed. In De Bilt scheen de zon 7,6 uur en daarmee was het de op twee na zonnigste Europese verkiezingsdag. Alleen op 15 juni 1989 (7,8 uur) en 22 mei 2014 (8,0 uur) noteerde De Bilt nog meer zonuren. Bovendien was het in 1999 met bijna 19 graden en weinig wind heel aangenaam in het binnenland. Langs de oostgrens werd het regionaal zelfs 20 graden.

  Vijf jaar later, op 10 juni 2004 was de opkomst een stuk hoger met 39%. Opvallend genoeg was het die dag een stuk slechter weer dan op verkiezingsdag in 1999. Met name over het zuiden trokken buien en daarbij viel in Zeeuws-Vlaanderen ruim 10 mm. Ook in De Bilt kwam het tot een beetje regen. Op het hoofdstation viel in bijna 3 uur tijd ongeveer 1,2 mm. Wel was de temperatuur duidelijk hoger dan in 1999. Het werd 20 graden in Zeeland tot 25 in Twente.

  Dit jaar prima stembusweer

  Wie donderdag op pad gaat om een stem uit te brengen kan waarschijnlijk rekenen op prima weer. De berekeningen van de temperatuur lopen nog wel wat uiteen, maar waarschijnlijk wordt het een graad of 18. In het westen is het mogelijk iets koeler en in het oosten maakt kans op maxima van 20-21 graden. Daarbij zijn er wolkenvelden, zonnige perioden en er is kans op een enkele bui. De wind houdt zich rustig en komt uit het zuidwesten.

  Foto: ANP

  Door: Yannick Damen