Drijvend zonnepark doorstaat Ciara en Dennis

18 februari 2020, 17:10

ANP-EPA-drijvend-zonnenpark-doorstaat-Ciara-en-Dennis-1280x600
ANP-EPA-drijvend-zonnenpark-doorstaat-Ciara-en-Dennis-1280x600
ANP-EPA-drijvend-zonnenpark-doorstaat-Ciara-en-Dennis-1280x600

Een drijvend zonnepark in de Noordzee heeft het stormgeweld van de afgelopen weekenden glansrijk doorstaan. Dat schrijft Duurzaam Bedrijfsleven. Volgens de bouwers is het een belangrijke stap in het onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om zonne-energie op te wekken.

De ruige zee is één van de moeilijkheden als het gaat om drijvende zonneparken op zee. Dat het platform de afgelopen tijd windsnelheden van 120 kilometer per uur en golven van vijf meter hoog heeft getrotseerd is een goed teken. Op papier kan het systeem golven tot wel 13 meter hoog doorstaan. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of drijvende zonneparken die veel groter zijn ook zulke golven kunnen weerstaan.

Het platform heeft 56 zonnepanelen en een vermogen van 17.5 kilowatt. Het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy is verantwoordelijk voor het project. Op het land is niet genoeg ruimte voor grote zonneparken. Op het water kunnen ze bijvoorbeeld tussen windturbines worden geplaatst.

Drijvende vlotten met zonnecollectoren worden nu vooral op binnenwateren geïnstalleerd, maar de technieken voor zonneparken op zee worden steeds beter en ook gaan de kosten omlaag.

Lees ook: Nog steeds overstromingen in Groot-Brittannië na storm Dennis

Foto: EPA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven