Noodtoestand uitgeroepen rondom Buffalo, scholen dicht om sneeuw

18 november 2022, 17:30

Buffalo tijdens een zware sneeuwstorm. Foto: ANP / EPA/MARK WEBSTER

In Erie County, de regio waarin de Amerikaanse stad Buffalo ligt, is de noodtoestand uitgeroepen wegens een verwachte sneeuwstorm. Inwoners moeten rekening houden met een pak sneeuw dat kan oplopen tot 120 centimeter, aldus lokale media.

Vanaf donderdagavond 21.00 uur lokale tijd mochten inwoners van Erie County al niet meer de weg op in verband met de sneeuwval. Alleen in noodgevallen mogen mensen de weg op. Daarnaast werden scholen vrijdag gesloten waardoor 32.000 leerlingen thuis kwamen te zitten. Vanwege de sneeuwstorm werd eerder al besloten om de American footballwedstrijd tussen de Buffalo Bills en de Cleveland Browns van zondag te verplaatsen naar Detroit in de staat Michigan.

Op sommige plekken wordt 8 centimeter sneeuw per uur verwacht, aldus de National Weather Service (NWS). "We hebben het over een hele grote storm", zei gouverneur Katy Hochul van de staat New York. "Dit wordt gezien als extreem weer. Dat betekent dat het gevaarlijk en levensbedreigend is."

Volgens de NWS zal de sneeuwstorm geen records gaan breken, maar zal het wel in de top 5 van stormen met de meeste hoeveelheid sneeuw komen. Het weerbureau benadrukt dat de verwachte hoeveelheid sneeuw niet ongewoon is voor de staat New York in deze tijd van het jaar.

De enorme hoeveelheden sneeuw worden veroorzaakt door het 'Lake-effect snow'. Dit is een verschijnsel dat in deze regio vaker voorkomt. Doordat koude lucht over relatief warm water trekt ontstaan er veel wolken die ontzettend veel sneeuw kunnen brengen. Zo bracht dit verschijnsel ruim 2 meter sneeuw in de stad Buffalo tijdens de kerstdagen van 2001.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black