Weeronline
Weeronline
  Luchtvervuiling in New Delhi

  Afbranden geoogste velden vervuilt lucht New Delhi

  Aangemaakt: 18 okt 2019, 14:32 uur

  De lucht in de Indiase hoofdstad New Delhi behoort tot de zwaarst vervuilde ter wereld. Een belangrijke oorzaak daarvan is zeker in deze tijd van het jaar het afbranden van geoogste velden, om die klaar te maken om te zaaien. In combinatie met de uitlaatgassen en uitstoot van de industrie geeft dat de stad de twijfelachtige eer de meest vervuilde hoofdstad ter wereld te zijn.

  Deze week steeg de hoeveelheid fijnstof tot twee keer de toegestane hoeveelheid. Naar verwachting wordt dat erger als de vervuilde lucht in de winter door de kou en minder wind langer in de atmosfeer blijft hangen. In de winter is de overlast dan ook vaak het grootst, maar dit jaar kwam het ook aan het begin van de zomer tot ernstige overlast.

  Geld voor moderne landbewerking

  De regering heeft omgerekend 2 miljoen euro vrijgemaakt om milieuvriendelijker hakselaar- en zaaimachines te subsidiëren. Daardoor zou het afbranden van velden niet langer nodig zijn. In de praktijk blijkt slechts 20 procent van de boeren die apparaten te gebruiken, omdat de meesten willen vasthouden aan hun gewoontes.

  Halve marathon New Delhi gaat door ondanks vervuilde lucht

  Ondanks de dramatisch vervuilde lucht wordt zondag ‘gewoon’ de halve marathon van New Delhi gehouden. Experts waarschuwen dat de luchtkwaliteit gevaarlijk slecht is, maar toch heeft een recordaantal van 34.916 mensen zich voor de wedstrijd ingeschreven. De organisatie spuit voor en tijdens de race water over het parcours, om de effecten van de slechte lucht te verkleinen.

  Doktoren waarschuwen desalniettemin dat deelnemers acuut gevaar lopen. Zoals een van hen stelt: “Hoe kan de overheid toestaan dat 30.000 mensen zich blootstellen aan giftige lucht?”

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline