Weeronline
Weeronline

  Haringvlietsluizen later op kier door droogte

  Aangemaakt: 18 okt 2018, 11:29 uur

  De officiële starthandeling voor het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen, wordt verricht op 15 november. Het zal gaan om een symbolische handeling, meldt Rijkswaterstaat. De waterstanden op de rivieren zijn nog steeds te laag om de sluizen echt te openen.

  De Haringvlietsluizen zouden al op 5 september gedeeltelijk open gaan, onder meer om trekvissen vrij spel te geven om zo hun ‘paaiplaatsen’ stroomopwaarts in Duitsland en Zwitserland te bereiken. Maar door de aanhoudende droogte werd dit uitgesteld. Als er zout water de rivier op stroomt bij deze lage waterstand, kan de drinkwatervoorziening namelijk in gevaar komen.

  Kierbesluit

  Het zogeheten Kierbesluit heeft tot gevolg dat de grens tussen zoet en zout water vele kilometers verder oostwaarts komt te liggen, ongeveer bij Middelharnis. Daarom zijn er op Goeree-Overflakkee en op Voorne-Putten voorbij dit punt nieuwe zoetwaterinlaatpunten aangelegd.

  Wanneer het echte ‘kieren’ kan beginnen is nog niet duidelijk. Dat hangt ervan af wanneer de waterstand weer hoog genoeg is. Sowieso is bij het kierbesluit afgesproken dat de sluizen bij een te lage rivierafvoer weer dicht gaan.

  Foto: ANP

  Door: ANP