Winterweer in Verenigd Koninkrijk houdt aan

18 januari 2023, 17:15

Vrouw in de sneeuw in London. Foto: ANP/EPA/ANDY RAIN

Delen van het Verenigd Koninkrijk hebben te maken met aanhoudend winterweer, dat al voor gevaarlijke rijomstandigheden en gesloten scholen zorgde. Ook voor de komende dagen gelden nog waarschuwingen voor sneeuw en ijs, meldt het Britse Met Office.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft mogelijk nog vijf tot zeven dagen te maken met koudere temperaturen. Zo kan de temperatuur 's nachts zakken tot -8 graden. "Koude lucht blijft vanuit het noorden door het Verenigd Koninkrijk blazen en veel gebieden hebben te maken gehad met wat sneeuw, winterse omstandigheden en nachtvorst", aldus het Met Office. "Er zijn nationale waarschuwingen voor zwaar weer afgegeven in delen van West-Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland, en de komende dagen zullen er waarschijnlijk nog meer waarschuwingen volgen."

Automobilisten worden dringend verzocht hun auto te ontdooien, rekening te houden met extra reistijd en voorzichtig te rijden op gladde wegen. Dinsdag kantelde er in Somerset nog een dubbeldekkerbus met zeventig mensen aan boord in ijzige omstandigheden, waarbij tientallen gewonden vielen.

Scholen

Tientallen scholen in Noord-Ierland zijn gesloten nu sneeuw en ijs Noord-Ierland voor de tweede dag treffen. Volgens de politie blijven de rijomstandigheden in heel Noord-Ierland gevaarlijk. Een gele weerwaarschuwing voor sneeuw en ijs is verlengd tot donderdagmiddag. Woensdag worden er rond de kust buien met regen en hagel verwacht en in het binnenland ijzel en sneeuw.

Het Met Office waarschuwt dat in sommige hoger gelegen gebieden nog eens 2 tot 5 centimeter sneeuw kan vallen, maar ijs vormt naar verwachting het grootste gevaar met temperaturen die woensdagavond in veel gebieden onder het vriespunt dalen.

Vanaf woensdag tot vooralsnog maandag 09.00 uur heeft de UK Health Security Agency (UKHSA) in delen van Engeland een koudweerwaarschuwing van het derde niveau uitgegeven. Deze is van kracht wanneer ernstig koud weer de gezondheid van met name kwetsbare en oudere mensen aanzienlijk kan aantasten.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black