Zeer zware westerstorm voorbij

26 februari 2021, 14:58

Er was vandaag officieel sprake van een zeer zware storm, omdat in Hoek van Holland een uurgemiddelde windkracht 11 werd gemeten. De zwaarste windstoot staat ook op naam van Hoek van Holland en bedroeg 144 km/uur. Het was daarmee de zwaarste storm sinds 2013. Ook in het binnenland zijn ongekend zware windstoten gemeten van ruim 120 km/uur en werd stormkracht 9 Bft behaald. In het binnenland waaide het exact 11 jaar geleden voor het laatst zo hard.

De laatste zeer zware storm vond plaats op 28 oktober 2013. Toen werden nog net iets zwaardere windstoten gemeten van 151 km/uur op Vlieland en 152 km/uur in Lauwersoog. Op Vlieland werd toen ook tijdelijk orkaankracht (12 Bft.) waargenomen. Daarmee was de oktoberstorm van 2013 aan zee net iets zwaarder dan de storm van vandaag.

De zeer zware storm van 2013 was in het binnenland minder heftig dan vandaag. Er werd toen geen stormkracht 9 Bft. gemeten en de windstoten kwamen niet boven de 110 km/uur uit. Voor het binnenland was de storm van vandaag de zwaarste sinds 18 januari 2007, exact 11 jaar geleden! Vandaag werd in Volkel, in het oosten van Noord-Brabant, een windstoot van 123 km/uur gemeten en in De Bilt werd 122 km/uur gemeten. Voor deze stations waren dit de zwaarste windstoten sinds 1990.

Live-updates teruglezen over de storm

15:08 Code rood en oranje zijn ingetrokken door het KNMI. Daarmee sluiten wij ons live-blog. Hieronder nog de kaarten met de maximale windstoten en windkracht van de dag.

Maximale windstoten in km/uur tijdens zeer zware storm

Maximale windkracht in Bft.

14:37 De situatie op het spoor. Dat zal een lange nasleep worden.

14:06 Code rood is vanaf nu alleen nog van kracht in het oosten en dat vanwege de maatschappelijke impact van de storm. De storm zelf is al voorbij, maar de gevolgen zijn nog zeer groot. Overigens is ook in het westen de situatie op de weg nog slecht met grote kans op vertragingen. Mensen kunnen in het westen echter weer wel de weg op, maar moeten dus rekening houden met langere reistijden.

13:21 Inmiddels zijn we in veel rustiger vaarwater terechtgekomen. De storm is naar Duitsland weggetrokken en daarmee is de wind fors in kracht afgenomen. Op dit moment komen in het oosten nog windstoten voor van 60-80 km/uur, maar de wind zal ook daar gauw minder krachtig worden.

Windstoten om 13:10 uur.

12:56 De storm veroorzaakte niet alleen veel schade, ook zorgde de wind ervoor dat de waterstanden aan de oostkant van het IJsselmeer flink hoger werden. Hierom is de Balgstuw (Ramspolkering) in de buurt van Kampen gesloten.

12:35 Het verkeer heeft erg veel last van de zeer zware storm. Zo is bijna al het treinverkeer gestaakt en zijn de belangrijkste noord-zuidverbindingen op het hoofdwegennet geblokkeerd.

12:20 Nu de wind geleidelijk afneemt wordt de schade in het hele land zichtbaar. Vanuit het hele land komen meldingen binnen van afgewaaide daken, omgewaaide bomen, rondvliegende voorwerpen, ingestorte muren en nog veel meer.

11:55 De windstoten blijven link. In de Achterhoek is deze schuur aan gort gewaaid bijvoorbeeld. De schade is groot in het hele land.

11:50 Inmiddels neemt de wind in kracht af in het westen en zuiden. Het oosten heeft het nog steeds zwaar te verduren met windstoten van meer dan 100 km/uur.

11:09 De bomen vallen met bosjes vandaag. De wind haalt tot ver in het binnenland uit en in een groot deel van het land moeten bomen er dan ook aan geloven.

10:57 Lichte objecten zoals kliko’s waaien makkelijk door de straten vandaag. Ook lichte houten borden moeten het ontgelden. Dit lesautootje bij Kesteren heeft net geluk (of pech want het bord ligt tegen de achterkant).

Foto: Mike Budde

10:49 De maximumtemperatuur hebben we al bereik vandaag, 7 graden in het noorden tot lokaal 11 in het zuiden. Al voor het middaguur heeft de temperatuur een daling ingezet. Vanmiddag ligt de temperatuur tussen 4 en 6 graden. Voorlopig blijft het nog wel stevig waaien en komen in het binnenland nog windstoten voor van 100-120 km/uur. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur dan ook rond het vriespunt.

10:40 Soms waait het zo hard dat je niet eens meer kan blijven staan. Zeker tussen gebouwen is het link omdat het daar extra hard waait.

10:20 De zeer zware windstoten treden op tot diep in het binnenland. Zo werd zelfs in De Bilt een zeer zware windstoot van 122 km/uur gemeten. Ook is tot ver in het binnenland storm, windkracht 9, gemeten. Een zeldzaamheid voor zo diep landinwaarts! In het oosten van Noord-Brabant, op weerstation Volkel, werd al 9 Bft. gemeten. De laatste keer dat daar storm gemeten is was in 1990 en in totaal is hier slechts vier keer eerder storm gemeten.

In Amsterdam werd zware storm, 10 Bft, gemeten. Ook dat is een zeldzaamheid.

10:05 Er is nu officieel sprake van een zeer zware storm. In Hoek van Holland werd van 9:00 tot 10:00 uur een gemiddelde windkracht 11 gemeten en daarmee is officieel sprake van een zeer zware storm. De laatste zeer zware storm vond plaats op 28 oktober 2013. Het is de dertiende keer in de meetgeschiedenis dat een zeer zware storm wordt gemeten. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 143 km/uur en werd gemeten in Hoek van Holland. Ook IJmuiden zit tegen zeer zware storm aan.

9:49 Nu een windstoot van maar liefst 143 km/uur in Hoek van Holland! Ook in het binnenland haalt de wind stevig uit met op veel plekken 100-120 km/uur. Meldingen van stormschade (bijvoorbeeld afgewaaide dakpannen, beschadigde objecten) stromen inmiddels binnen.

9:20 De storm pakt zeer fors uit. 138 km/uur windstoot in Hoek van Holland nu.

9:10 11 Bft. in Hoek van Holland en een windstoot van 133 km/uur. Er geldt voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland en het IJsselmeergebied nu een WEERARLARM! Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is.

9:00 Hoek van Holland noteert als eerste een windstoot boven 120 km/uur. Om precies te zijn 120,8 km/uur. Op zee gaan de windstoten al richting 130 km/uur.

8:50 Code oranje is uitgebreid naar het noorden. Heel Nederland kleurt oranje. De waarschuwing voor extreem weer geldt van 9-14 uur. De piek komt in het westen eerder dan in het (noord)oosten. Zeer zware windstoten van 100-120 km/uur zullen op verschillende plekken stormschade veroorzaken. Langs de westkust en op het IJsselmeer kunnen de windstoten oplopen tot 140 km/uur. In Groningen kan het nog glad zijn door eerder sneeuwval.

8:33 In het noordoosten van Groningen sneeuwt het nog steeds en ligt al 3 cm sneeuw. Zo meldt Jannes Wiersema.

8:28 Ook op de Houtribdijk (Enhuizen-Lelystad) stormt het nu en daarom is de N302 afgesloten voor vrachtwagens en voertuigen met aanhanger, aldus de provincie Flevoland.

8:26 De sneeuw in Groningen zal weer snel verdwijnen. Niet als sneeuw voor de zon, maar door de storm. Zachte lucht wordt naar het noordoosten van het land geblazen. Op vliegveld Eelde is de temperatuur al weer omhoog geschoten naar +5,5 graden en in Oost-Groningen naar +1,6.

8:20 De eerste bomen begeven het.

8:13 Onze meteoroloog Matthijs van der Linden is samen met WNL bij de KNRM in URK. Kijk naar Goedemorgen Nederland

8:10 Vrachtwagens zijn echte windvangers. Oppassen dus!

8:07 Er is nu officieel sprake van storm. Het heeft een uur lang met gemiddeld 9 Bft gewaaid in Vlissingen.

7:50 In de provincie Groningen komt op steeds meer plaatsen een sneeuwdekje tot stand. Hoe noordelijker in de provincie des te groter dat de kans dat er een aantal cm sneeuw tijdelijk blijft liggen.

Foto: Jannes Wiersema

7:40 De windmeter in Vlissingen geeft nu al 10 Bft aan, zware storm!

7:32 Groningen kleurt hier en daar wit door sneeuwval.

7:00 Vlissingen toont al enkele metingen achter elkaar windkracht 9. De storm is begonnen. Van een officiële storm met een uurgemiddelde windkracht 9 is nog net geen sprake, maar dat is een kwestie van tijd. Om 7:00 uur werd een windstoot van 106 km/uur gemeten. Ook in IJmuiden waait het nu met 9 Bft.

Windkracht in Bft.

Windstoten in km/uur

6:33 In het noordoosten is de temperatuur gedaald naar een graad of 1 en valt nu vaker (natte) sneeuw. Tegelijkertijd blaast een stevige zuidwestenwind via Zeeland zeer zachte lucht het land binnen. Aan de zuidgrens wordt het zelfs 10 graden! Na de storm komen we weer in koudere lucht terecht en wordt het een graad of 3.

6:27 Ook voor Noord-Brabant en Limburg geldt nu code oranje.

6:02Verkeershinder in ochtendspits. Momenteel valt in het noordoosten een mengsel van regen en natte sneeuw. Komende uren intensiveert de neerslag en koelt het af tot dicht bij het vriespunt. Hierdoor kan de neerslag enige tijd volledig overgaan in (natte) sneeuw. Vooral in Groningen kan de sneeuw kortstondig blijven liggen. Uiteindelijk blaast een stevige zuidwestenwind de koude lucht het land uit en zal de neerslag overal overgaan in regen.

De rest van het land heeft tijdens de ochtendspits te maken met stevige regenbuien, waarbij in het westen al zware tot zeer zware windstoten van 90-110 km/uur voorkomen.

6:01De impact van de storm. Het weg-, trein- en vliegverkeer kunnen flink ontregeld raken door de zware windstoten. De (zeer) zware windstoten kunnen in het hele land schade veroorzaken aan gebouwen en bomen kunnen omwaaien. Het is dan ook onverstandig om de auto onder een boom te parkeren. Wie losse spullen in de tuin of op het balkon heeft staan doet er goed aan die weg te halen of vast te zetten.

Hoewel de zwaarste windstoten aan zee worden verwacht kan in het binnenland ook veel schade en hinder ontstaan door de zware windstoten. Het verschil tussen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten is hier groter dan aan de kust. Juist de uitschieters van de wind richten vaak veel schade aan. De windstoten die vandaag worden verwacht in het binnenland zijn daarnaast bijzonder hoog voor zo ver landinwaarts.

Verwachting van een van de weermodellen voor 10 uur vanochtend. Rood is windkracht 9 en donkerrood windkracht 10. De exacte locatie met de hoogste windkracht varieert in de verschillende modellen van Zeeland tot de kust van Noord-Holland. Duidelijk is dat de nadruk op de westkust komt te liggen.

6:00 De timing van de storm. De westerstorm begint ongeveer om 9 uur aan de westkust. De storm groeit snel uit tot een zware storm, windkracht 10. Voor een officiële zware storm moet het gemiddeld over een geheel uur met 10 Bft. waaien. Tijdelijk kan het zelfs zeer zwaar stormen, windkracht 11! Rond het middaguur verplaatst de storm zich van de westkust naar de westelijke Wadden en het IJsselmeer.

Er moet aan zee en in het IJsselmeergebied rekening gehouden worden met zeer zware windstoten van 100-130 km/uur. Langs de westkust kunnen zelfs uitschieters tot 140 km/uur worden behaald! In de rest van het land komen windstoten voor van 90-120 km/uur. Tijdens buien kunnen de windstoten lokaal nog iets zwaarder uitpakken. Op de oostelijke Waddeneilanden en in Groningen blijft zware windstoten van 75-100 km/uur.

Halverwege de middag verlaat het stormveld met de zeer zware windstoten via het noordoosten het land. In het zuidwesten en westen neemt de wind vanaf begin van de middag al af.

5:55 We starten ons live-blog over de zware storm.

Nog op zoek naar wat warme laagjes om de volgende storm te trotseren? Shop nu goedkoper bij C&A met onze exclusieve kortingscode!

Foto: Jordi Huirne

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht