Opnieuw zeer hoge zonkracht

11 februari 2019, 13:30

Krachtige-zon-1280x600
Krachtige-zon-1280x600
Krachtige-zon-1280x600

Vandaag is voor de vierde keer in elf jaar tijd een zonkracht van 8 of hoger gemeten in Nederland. Rond 13:15 uur bedroeg de UV-index 8,1 in Bilthoven. Een zonkracht boven de 8 is een zeldzame gebeurtenis en het is des te specialer dat dit al voor de tweede keer binnen een paar weken is gebeurd. De zon is fel vandaag en dat merken we ook aan de temperatuur. Het wordt lokaal 30 graden in het zuiden en morgen wordt het zelfs nog warmer.

De reden voor de hoge zonkracht kan gevonden worden in de dikte van de ozonlaag. Een gebied met lagere ozonwaarden ligt al een tijdlang boven onze omgeving, waardoor minder UV-straling wordt geabsorbeerd. Tevens naderen we de langste dag van het jaar, waardoor de instraling van de zon maximaal is. De vorige keer dat een hoge zonkracht werd gemeten was op 11 juni dit jaar en bedroeg 8,7.

Zonkracht-18-06-2017
Zonkracht-18-06-2017

Zonkracht vandaag bij het RIVM in Bilthoven

Zonkracht komende dagen lager

De aankomende dagen wordt de ozonlaag weer dikker en verwachten we dus een lagere zonkracht. Desondanks schijnt de zon uitbundig en kan een onbeschermde huid snel verbranden. Naast de vele zonneschijn is het ook nog zeer warm voor de tijd van het jaar. Vandaag wordt het in het zuiden al lokaal 30 graden en morgen kan een groot deel van het land zich opmaken voor een tropische dag. Het kwik stijgt naar 30 graden in De Bilt en lokaal zelfs 33 in Brabant en Limburg. Ook na maandag blijft het ronduit heet met maxima rond 30 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar bijna 10 graden kouder!

Ideaal om over te stappen naar groene energie! Doe je dat nu bij Oxxio dan profiteer je van cashback met deze speciale aanbieding!

Foto: J. Wiersema

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black