Als de dagen lengen, gaan de nachten strengen!

12 februari 2019, 09:14

Za-17-Febr-2018-Jannes-Wiersema-015-1280x600

Februari eindigt dit jaar zonnig en vrij koud. Vanaf dinsdag stroomt met een schrale noordoostenwind steeds koudere lucht ons land binnen. De middagtemperaturen liggen dan tussen 2 en 5 graden en ’s nachts vriest het licht tot matig met minima tussen -1 en -6 graden. De krachtiger wordende februarizon is veelvuldig te zien en maakt een hoop goed. Februari wordt één van de zonnigste ‘sprokkelmaanden’ ooit gemeten.

Normaal wordt het eind februari langzaam minder koud. Dit jaar geldt het omgekeerde. Een koude noordoostenwind voert lucht vanaf Rusland aan en daardoor wordt het vooral ’s nachts flink kouder met lichte tot matige vorst. Overdag komt de temperatuur door de krachtiger wordende februarizon alsnog ruim boven het vriespunt uit. Uit de wind en in de zon zal het soms zelfs een beetje voorjaarsachtig aanvoelen. Normaal is het eind februari overdag een graad of 7 en ’s nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt. Vooral in de nachten zitten we komende tijd ruim onder de norm.

De ergste kou gaat waarschijnlijk aan onze neus voorbij. In Polen daalt de temperatuur later in de week ’s nachts naar -15 graden. Ook overdag blijft de temperatuur hier ruim onder nul. Vanaf het weekend wordt de verwachting onzeker. Sommige weermodellen laten deze ‘Poolse’ kou naar ons land stromen. De kans daarop is nu circa 20%. Voor de winterliefhebbers wordt het dus nog spannend.

Vandaag wordt normale maandhoeveelheid zonneschijn al bereikt

Het aantal zonuren loopt deze week flink op. Deze maand heeft de zon landelijk gemiddeld al 83 uur geschenen. Met de zonuren van vandaag daarbij hebben we het normale aantal zonuren voor heel februari (85 uur) al binnen! De kans is groot dat februari in de top-3 zonnigste februarimaanden komt sinds de start van de landelijke zonmetingen in 1909.

Later in de winter vaak meer zonuren en koudere nachten

De weerspreuk: ‘Als de dagen lengen, gaan de nachten strengen’ klopt in veel gevallen. Na de kortste dag worden meestal de koudste winterdagen gemeten. Dit is goed te verklaren. De Noordzee bereikt pas in januari en februari zijn laagste temperatuur en dat heeft grote invloed op de luchttemperatuur in Nederland.

Als de dagen lengen in februari schijnt de zon langer en wordt de lucht droger. Droge lucht kan ’s nachts sneller afkoelen en warmt overdag sneller op. De dagelijkse gang is in februari dus groter dan bijvoorbeeld in december. In het voorjaar wordt het verschil tussen dag en nacht nog groter. Overdag wordt het al snel aangenaam met soms ruim 15 graden, terwijl het in de nacht kan vriezen.

Gaat de winter van 2018 de winter van 1948 achterna?

Wie in de statistieken duikt, komt maar één winter tegen die tot half februari geen winterweer bracht, maar daarna wel een vorstperiode. De winter van 1948 was net als deze winter, tot half februari boterzacht. Daarna doken we even vol de winterkou in. In De Bilt lag de middagtemperatuur zes dagen rond of enkele graden onder het vriespunt en in de nachten vroor het matig tot streng.

Op 20 februari werd het niet warmer dan -5,5 graden en dit is nog steeds de koudste 20 februari sinds 1901. In Winterswijk kwam het zelfs drie nachten tot strenge vorst met minima onder -10. Het bleef zes dagen vriezen en daarmee was sprake van een regionale koudegolf (vijf ijsdagen op rij waarvan drie nachten met strenge vorst). De zachte schrikkeldag was de voorbode van een warme maartmaand.

Februari-1948-Winterswijk

Gaan we dit jaar de winter van 1948 achterna? Tot half februari had het amper gevroren, maar daarna werd het volop winter met in Winterswijk -11,4 graden op 24 februari.

Foto: Jannes Wiersema

Het wordt toch kouder!  Gelukkig shop je bij Outfittery de leukste winter outfits nu extra voordelig dankzij deze unieke kortingscode!

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black