Weekverwachting: wisselvallige week met regionaal veel regen

17 september 2023, 19:15

Het beeld wordt geleidelijk herfstachtig met vaak regen. Foto: Jos Hebben

September is tot dusver een droge, zonnige en warme maand, maar daar komt komende week verandering in. Storingen trekken over het land en zorgen periodiek voor veel regen en wind. Vooral in de kustgebieden kan het een kletsnatte week worden. Alle details lees je in deze weekverwachting.

Na een nacht met enkele regen- en onweersbuien bevinden we ons maandag nog steeds in vrij warme lucht. De temperatuur loopt op naar 22 tot lokaal 25 graden. Na regionaal nog buien in de ochtend is het overdag een tijd droog en breekt de zon door. In de loop van de middag volgen opnieuw enkele regen- en onweersbuien. Alle details voor het weer lees je in het uitgebreide weerbericht.

Windrijke Prinsjesdag

Dinsdag, Prinsjesdag, schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot buien. Ook is onweer mogelijk en bovendien staat er veel wind. Aan zee, rondom het IJsselmeer en in het Waddengebied is de wind krachtig tot hard, boven land meest matig, windkracht 5 tot 7. De temperatuur wordt niet veel hoger dan 18 tot 20 graden. Dat lijkt aan de lage kant, maar is gemiddeld gezien heel normaal voor de tijd van het jaar.

In dit artikel lees je welk weer normaal is op Prinsjesdag.

Website van het jaar promo 2023

Grote neerslagkansen, vooral in de kustgebieden

De rest van de week blijft het sterk wisselvallig en trekken met grote regelmaat gebieden met regen over ons land. Dagelijks zijn de neerslagkansen groot en niet alleen dinsdag, maar ook woensdag staat er vrij veel wind. Zo nu en dan schijnt ook de zon en dan is het vriendelijk weer. De temperatuur komt woensdag en donderdag op een iets hoger niveau uit met maxima van 20 tot 22 graden, vanaf vrijdag gaat het kwik weer enkele graden omlaag en is het veelal 17 tot 19 graden.

Dat juist in de kustgebieden veel regen valt heeft te maken met het warme zeewater van de Noordzee. Hogerop in de atmosfeer stroomt deze week koudere lucht over het land en in combinatie met het warme zeewater levert dat veel regen op. Dit verschijnsel heet kustconvergentie en meer daarover lees je hier.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black