Weeronline
Weeronline
  Griekenland storm

  Griekenland zet zich schrap voor zeer zware storm

  Aangemaakt: 17 sep 2020, 10:57 uur

  In delen van Griekenland geldt code rood vanwege een zeer zware storm met orkaanachtige trekjes. De westelijke eilanden – vooral Kefalonia en Zakynthos – en het westen van het vasteland krijgen er donderdag mee te maken.

  In de avond en nacht moet rekening worden gehouden met windkracht 10, op zee windkracht 11 en zelfs mogelijk even windkracht 12. In dat laatste geval is sprake van een Mediterrane orkaan, ook wel een medicane genoemd. Daarbij kunnen windstoten voorkomen van meer dan 130 kilometer per uur.

  Lees ook: Wat is een medicane?

  Naast veel wind is kans op overvloedige regenval. Hierdoor is grote kans op overlast. Op Zakynthos en Kefalonia en het noordwesten van de Peloponnesos kan 150 tot 200 millimeter neerslag vallen.

  In de nacht naar zaterdag trekt de medicane in afgezwakte vorm verder naar het zuiden. Mogelijk krijgt het noordoosten van Libië er dan nog een flinke portie regen van.

  Waarschuwing op Zakynthos

  De burgemeester waarschuwt de bewoners om tijdens de storm binnen te blijven. “We bereiden ons voor, we zijn bezorgd”, klinkt het. Alle scholen op het eiland blijven voorlopig gesloten, meldt de regionale staatsomroep ERA-Zakynthos. Ook zijn zeilers die nog op zee waren naar de dichtstbijzijnde haven geroepen met het oog op de komst van de storm, die de naam Ianos heeft gekregen.

  In november vorig jaar werd Griekenland ook getroffen door storm en zware regenval. Hierbij kwamen twee mensen om het leven.

  Foto: ANP / EPA / Nikitas Kotsiaris

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline