Ook bloedheet in België en Frankrijk

17 juni 2022, 13:00

Hitte
Een van de plaatsen waar je verkoeling kan zoeken. Foto: ANP / EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

Niet alleen in Nederland is het zweten geblazen. Ook bij onze zuiderburen wordt het vrijdag en zaterdag bloedheet. In Frankrijk kan het kwik op sommige plaatsen zelfs oplopen tot 40 graden.

In België is voor zaterdag in het midden en westen van het land code geel afgegeven vanwege de hitte. De temperatuur kan stijgen tot boven de 32 graden. Voor het oosten geldt code oranje, vanwege temperaturen van 35 graden of meer die daar verwacht worden. Bij code oranje worden mensen opgeroepen maatregelen te nemen, zoals regelmatig drinken, lichte kleding dragen, de dag in koelere ruimtes doorbrengen en deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden.

Lees ook: zo voorkom je een zonnesteek

Zinderende hitte Frankrijk

Frankrijk zucht al enkele dagen onder een hittegolf. Sinds dinsdag ligt de temperatuur in het zuiden tussen de 30 en 35 graden. Donderdag liep het kwik lokaal op tot bijna 40 graden. Vrijdag breidt de warme lucht zich verder over het land uit en wordt het ook in het noorden verzengend heet. Op het heetst van de middag kan het in het zuiden 36 tot 39 graden, en lokaal zouden de thermometers in de schaduw 40 graden kunnen aanwijzen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven