Neerslagtekort neemt weer toe, waterstand in rivieren laag

17 juni 2022, 15:00

Droogte
Droogte in Nederland. Foto: ANP / ROB ENGELAAR

Het neerslagtekort in Nederland neemt weer toe. Ook daalt de waterstand in de grote rivieren en in de Maas. Lokaal staan kleine watergangen alweer droog. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Watermanagement (LCW) vrijdag.

De afvoer van de Rijn bij Lobith zakt in het weekeinde naar verwachting onder de 1300 kubieke meter per seconde. Als de afvoer onder de 1400 kubieke meter per seconde zakt, spreekt de LCW van een 'dreigend watertekort'. De commissie is vanaf dat moment extra alert op maatregelen die misschien genomen moeten worden om het land van voldoende zoetwater te blijven voorzien. Maar de waterstand gaat na het weekeinde waarschijnlijk weer stijgen door regenbuien, zodat nog geen grote ingrepen worden voorzien.

De Maas staat erg laag en het waterpeil zal de komende dagen verder dalen, aldus de droogtemonitor van de LCW. Vissen en andere waterdieren hebben daar last van. De Maasafvoer zakt onder de 25 kubieke meter per seconde, maar dat zal hooguit drie dagen duren, denkt de LCW. Waterschappen handhaven sproeiverboden die al waren uitgevaardigd. Ook proberen de schappen water langer vast te houden om te voorkomen dat de grondwaterstand in de droge gebieden verder zakt.

Lees in ons uitgebreide weerbericht wanneer we weer neerslag kunnen verwachten.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven