Dit moet je weten over de zware onweersbuien die eraan komen

17 juni 2021, 07:30

Wat is het heet vandaag! Maar die hitte duurt niet dagenlang. Vanaf vanavond neemt namelijk de kans op onweersbuien toe en die buien verdrijven de hitte geleidelijk. Wij vertellen je hoe zwaar het onweer wordt en wanneer het écht koeler wordt.

Vanochtend vroeg maakt het uiterste westen al kans op een onweersbui, maar die verdwijnt snel en de rest van de ochtend en middag verlopen waarschijnlijk droog. Daarbij schijnt de zon flink en loopt de temperatuur op naar 30 graden in het westen tot lokaal 35 langs de oostgrens. Het wordt flink zweten, want het is benauwd. Dit komt doordat de luchtvochtigheid hoog is.

De avond verloopt waarschijnlijk grotendeels droog en dat is goed nieuws als je buiten naar het EK-voetbal wil kijken. Het is nog lang broeierig warm met temperaturen die laat op de avond nog boven 25 graden uitkomen. Hou wel de radar en het weerbericht in de gaten, want gedurende de avond neemt de kans op onweersbuien vanuit het zuiden geleidelijk toe.

Zware onweersbuien met kans op gladheid en Saharastof

Laat op de avond en in de nacht naar vrijdag kunnen zware onweersbuien vanuit België ons land bereiken. Zorg er voor dat je jouw tuin klaarmaakt om eventuele zware buien goed te doorstaan. Klap parasols in, haal kussens naar binnen en maak alles vast wat weg zou kunnen waaien. Dit advies geldt ook voor kampeerders.

Waarschijnlijk krijgt vooral de westelijke helft met deze buien te maken, maar ook in de oostelijke helft zijn zware buien niet uitgesloten. De buien pakken zwaar uit met veel bliksem, kans op zware windstoten en ook veel regen in korte tijd. Daardoor is kans op wateroverlast. De windstoten kunnen zeer lokaal nog een stuk forser uitpakken.

Bovendien kan het door de regen glad worden op de weg. Het is namelijk lange tijd droog geweest, waardoor vuil en olie zich op het wegdek hebben opgehoopt. Bij regen vormt dit een gladde zeepachtige laag op het asfalt. En alsof dat nog niet genoeg is, kan er met de regen ook Saharastof naar beneden komen. Wacht dus nog even met het wassen van je auto.

Pas zaterdag echt koeler

Tijdens de buien koelt het af naar een graad of 17, maar veel kouder dan dat wordt het komende nacht niet. Met minima van 17-22 graden is het opnieuw een plaknacht. Vrijdag is het broeierig weer, waarbij opnieuw fikse onweersbuien kunnen ontstaan. Ook deze buien kunnen fel uitpakken met hagel, zware windstoten en veel regen. Op zaterdag is het hete weer voor even voorbij en wordt het door een noordwestenwind ‘slechts’ 17-25 graden. Dit is dan ook dé dag om het in huis een beetje af te laten koelen. Zondag kan het opnieuw heet worden met kans op onweersbuien. Meer daarover lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Peter Doornbos

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook