Hoe zwaar worden de onweersbuien van vrijdag?

18 juni 2021, 10:30

Later vanmiddag en vanavond kunnen de onweersbuien lokaal zeer zwaar uitpakken. Vergelijkbare weersituaties in het verleden hebben in ons land extreem veroorzaakt. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Op grote hoogte in de atmosfeer boven ons land wordt het vandaag kouder. Dicht bij de grond blijft de zeer warme en vochtige lucht nog wel aanwezig, waardoor de atmosfeer erg onstabiel wordt. Dat betekent dat de kans op flinke regen- en onweersbuien toeneemt. Vooral later vanmiddag en vanavond kunnen plaatselijk zware exemplaren vallen.

Er is niet alleen kans op onweersbuien. Waar je allemaal rekening mee moet houden lees je hier: Dit moet je weten over de onweersbuien die eraan komen.

Explosieve cocktail

Een onstabiele atmosfeer en stevige onweersbuien horen bij een Nederlandse zomer. Wat morgen bijzonder maakt is dat op grote hoogte een krachtige wind opsteekt, terwijl op de grond de wind een stuk zwakker is én uit een andere richting waait. Dit gecombineerd met de onstabiele atmosfeer levert een explosieve cocktail op.

Na de buien van vanochtend is het tot in de middag een tijdlang droog met op steeds meer plaatsen zonnige perioden. De temperatuur loopt snel op en het wordt flink broeierig. In de loop van de middag kunnen verspreid over het midden en zuiden van het land zware onweersbuien ontstaan. Deze buien trekken gedurende de tweede helft van de middag en vroege avond richting het noordoosten terwijl ze onderweg steeds sterker worden.

Bij deze buien moet je gelijk rekening houden met veel regen in korte tijd, windstoten tot circa 100 km/uur en zeer plaatselijk zelfs forse hagelstenen. De kans dat zo’n zware bui precies bij jou overtrekt, is gelukkig erg klein.

In de tweede helft van de avond worden de buien minder krachtig en ook het aantal buien neemt af.

Bijzondere weersituatie

De weersituatie waarmee we te maken hebben, is voor Nederlandse begrippen best bijzonder te noemen. In vergelijkbare situaties in het verleden hebben we extreem weer gezien, zoals enorme bakken water, windstoten van ver boven 100 km/uur en grote hagelstenen van meerdere centimeters. Een enkele keer zijn tijdens vergelijkbare situaties zelfs tornado’s waargenomen.

Lees ook: wat is een tornado?

Wat in het verleden is gebeurd, hoeft niet automatisch ook vandaag te gebeuren. Alle ingrediënten voor extreme weersomstandigheden zijn aanwezig, vandaar dat niets uit is te sluiten. Gelukkig vinden de meest extreme verschijnselen altijd zeer lokaal plaats en is de kans dat jij ermee te maken krijgt erg klein.

Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek

Door: Wilfred Janssen

Reageer via Facebook