Eerste helft van juni was recordzonnig

17 juni 2021, 09:10

Records
Recordzonnige juni

Nog nooit was de eerste helft van juni zo zonnig als dit jaar. De zon scheen gemiddeld over het land maar liefst 169 uur. Het oude record uit 1950 stond op 168 uur. Normaal schijnt de zon de eerste vijftien dagen van juni 103 uur. De gemiddelde temperatuur lag op 18,5 graden. Alleen in 2007 was het nog warmer met 18,8 graden. 

Veertien van de vijftien dagen verliepen warm met in De Bilt een maximumtemperatuur van 20 graden of meer. Alleen op 5 juni bleef de temperatuur op het hoofdstation onder 20 graden. In het verleden haalde alleen 2003 de maximale score van vijftien warme dagen. Op acht dagen werd het in de eerste helft van juni zomers warm met maxima van 25 graden of meer. Dat is een evenaring van het recordaantal uit 1917. 

Tweede helft juni zeer warm gestart met regionale tropennacht

Het aantal warme en zomerse dagen loopt in de tweede helft van juni verder op. Bij vijftien zomerse dagen in De Bilt is sprake van een record. Gisteren was de negende zomerse dag van juni in De Bilt. Regionaal was sprake van de eerste tropische dag van het jaar met in het zuiden en oosten op grote schaal temperaturen van meer dan 30 graden. In Ell (Midden-Limburg) werd met 31,6 graden een datumwarmterecord dat dateerde uit 1917 geëvenaard. In de rest van het land was het ook warm met 26-29 graden. Op de Wadden was het 21-25 graden.

Lees ook: Zo houd je je huis koel tijdens de hete zomer

Op deze warme dag volgde een zeer warme en klamme nacht. De luchtvochtigheid ging flink omhoog en de temperatuur daalde slechts moeizaam. In het zuiden en westen kwam het tot de eerste regionale tropennacht van 2021. Bij een nachttemperatuur die niet onder 20 graden uit komt spreken meteorologen van een tropennacht. In Hoek van Holland bleef het met 21,6 graden het warmst.

Tropennacht 17 juni 2021
Tropennacht 17 juni 2021

Afgelopen nacht was sprake van de eerste regionale tropennacht van 2021.

De hoogste minimumtemperatuur in juni werd gemeten in Maastricht op 25 juni 2019 met 21,9 graden. Het zomerrecord staat op 24,4 graden en werd gemeten op 27 juli 2018 in Deelen. 

Lees ook: Dit zijn de beste weersomstandigheden om te slapen

Vandaag opnieuw tropisch

Opnieuw wordt het vandaag op grote schaal tropisch warm. Als De Bilt de 30 graden haalt is sprake van de eerste officiële tropische dag van het jaar. Door de hoge luchtvochtigheid is het erg benauwd. Ook is sprake van een slechte luchtkwaliteit. De vieze lucht kan bij mensen die er gevoelig voor zijn luchtwegklachten veroorzaken. Daarnaast kan bloeien gras ook hevige hooikoortsklachten veroorzaken. Kortom: genoeg redenen om vandaag rustig aan te doen. Er volgt een warme nacht, waarin kans is op stevige onweersbuien. Regionaal kan het opnieuw tot een tropennacht komen. 

Lees ook: Dit moet je weten over de zware onweersbuien die eraan komen

Ook morgen wordt een broeierig warme dag met maxima van 25 graden in het westen tot ruim 30 in het oosten en zuidoosten. Er is opnieuw kans op stevige onweersbuien. Zaterdag is het met 17-25 graden tijdelijk koeler, maar zondag keert de warme lucht terug en is opnieuw kans op fikse onweersbuien. 

Foto: Anne-Marie van Iersel

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven