Weekendweer: fraai lenteweer op komst in hemelvaartsweekend

17 mei 2023, 07:15

Er staat fraai lenteweer op het programma komend hemelvaartsweekend. Foto: Nel Van Es

Hemelvaart staat voor de deur en wij hebben goed nieuws voor de mensen die iets gepland hebben in eigen land. Het wordt namelijk fraai lenteweer met oplopende temperaturen. Hoe warm het precies wordt lees je in dit artikel.

Vandaag is het nog fris met temperaturen die een stuk lager uitvallen dan normaal voor de tijd van het jaar. Het wordt slechts 11 graden in het uiterste noorden tot een graad of 16 in Limburg. Maxima van 16 tot 19 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Of we daarbij wel van het zonnetje kunnen genieten lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hemelvaartsdag droog maar wel met een koude start

Morgen is het Hemelvaartsdag en ook dan is het nog wat aan de frisse kant. Vooral in de ochtenduren is het koud. Tijdens het dauwtrappen is regionaal vorst aan de grond mogelijk. Een goede jas is dan zeker aan te raden.

Lees ook: dit zijn de koudste en natste Hemelvaartsdagen ooit gemeten.

We beginnen de dag met vrij veel laaghangende bewolking, maar het is wel overal droog. In de loop van de middag breekt op sommige plekken de zon steeds vaker door, vooral in de kustprovincies. In het midden en oosten zal het blijven bij een waterig zonnetje. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 13 graden aan zee tot 16 graden in het uiterste zuidoosten. Als het zonnetje even schijnt kan het dan alsnog vrij aangenaam aanvoelen.

Het weekend kent de hoogste temperaturen

Vanaf vrijdag laat de temperatuur een duidelijke stijgende lijn zien. De temperatuur stijgt dan naar 16 tot 19 graden. In het weekend lopen de temperaturen nog wat verder op. Zo kan het zaterdag in de zuidelijke helft weer 20 graden worden en zondag kan het kwik in het zuidoosten oplopen tot lokaal 23 graden. De eerste zomerse dag (met maxima van 25 graden of meer) komt daarmee steeds dichterbij, maar waarschijnlijk is het zondag nog niet zover.

Het weerbeeld dat wij hierbij voorgeschoteld krijgen is zeer fraai en daarmee dus ook perfect voor buitenactiviteiten. De dagen verlopen overwegend droog en het is vaak zonnig. Pas in de loop van zondag neemt de wisselvalligheid mogelijk iets toe en kan verspreid over het land een enkele regen- of onweersbui vallen.

Lees ook: Maandverwachting: zo warm eindigt de lente

Insmeren is komend weekend zeker aan te raden!

Tijdens het lange hemelvaartsweekend schijnt de zon vaak en dat nodigt natuurlijk uit om lekker buiten in de tuin te werken of te wandelen door de natuur. Vanaf woensdag is zon met zonkracht 6 in Nederland zeer sterk en dat betekent dat jouw onbeschermde huid binnen 15-30 minuten al kan verbranden. Zorg er dus voor dat jij jezelf goed insmeert als je naar buiten gaat!

Lees ook: Dit is de kracht van de zon.

Dit weekendweerbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black