Zandstormen teisteren Syrië en Irak

17 mei 2022, 14:10

Storm
Zandstorm. Beeld: ANP / EPA / AHMED JALIL

Syrië en Irak worden geteisterd door zware zandstormen. Daardoor zijn in Syrië zeven slachtoffers gevallen. In de Iraakse hoofdstad Bagdad kampen veel mensen met ademhalingsmoeilijkheden.

In het oosten van Syrië zijn zeven mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De harde wind ontwortelde bomen en veroorzaakte stroomstoringen in de provincie Deir al Zour.

In Irak zorgden de zandstormen voor ademhalingsmoeilijkheden voor honderden mensen. Het Iraakse ministerie van Volksgezondheid zei dat 2000 patiënten in ziekenhuizen waren behandeld. In het hele land zijn hulpdiensten ingezet om mensen te helpen die het risico lopen te verstikken, meldt het staatspersbureau INA.

Oranje waas

Het openbare leven ligt voor een groot deel stil. Luchthavens zijn gesloten en ook onderwijsinstellingen en overheidsdiensten zijn dicht. De zandstormen zorgen voor een oranje waas zowel buiten als binnen, want het fijne stof dringt ook de huizen binnen.

Twee weken geleden werd Irak ook al getroffen door zandstormen. Toen werden in verschillende delen van het land minstens 5000 gevallen van ademhalingsproblemen geregistreerd.

Irak heeft vaker te maken met zandstormen, maar dit jaar zijn er inmiddels al acht geweest. Volgens deskundigen is dat aantal ongekend hoog door de klimaatverandering. Daardoor heeft het land te maken met extreme droogte en hoge temperaturen.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black