Supertyfoon Surigae stevent af op het oosten van Filipijnen

17 april 2021, 15:40

Een tropische cycloon boven de Grote Oceaan heeft afgelopen dagen aan kracht gewonnen en is inmiddels uitgegroeid tot een supertyfoon met maximum windsnelheden van ruim 240 km/uur. De verwachting is dat supertyfoon Surigae de komende tijd in de buurt komt van het oostelijke deel van de Filipijnen, waardoor forse stormschade kan ontstaan.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag passeert het centrum van de supertyfoon ongeveer 160 kilometer ten oosten van de Filipijnen. Een deel van het land wordt door het zwaarste windveld geschampt met mogelijk aanzienlijke gevolgen. Bovendien brengt de storm veel regen met zich mee, waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Door de hevige regen worden naast overstromingen ook aardverschuivingen verwacht.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

Een tropische cycloon, orkaan of tyfoon zijn dezelfde weerfenomenen, alleen op een andere plek in de wereld. In het westelijke deel van de Grote Oceaan heten deze systemen tyfonen.

Ondertussen is de supertyfoon Surigae uitgegroeid tot een tyfoon van de vierde categorie. Mogelijk wordt Surigae nog een tyfoon van de vijfde categorie. De verwachting is dat er in de oostelijke kustgebieden van de Filipijnen windsnelheden van ruim 100 km/uur worden gehaald met mogelijk 100-200 mm regen.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen

Foto: Adobe Stock / Trongnguen

Door: Floris Lafeber

Reageer via Facebook