Grote kans op rustig weer met Koningsdag

17 april 2021, 07:47

Niets is zo veranderlijk als het weer en dat geldt op dit moment ook voor de verwachting voor Koningsdag. Wel lijkt het rustig weer te worden met zon, wolkenvelden en kans op een paar buien. Het is de temperatuurverwachting die erg onzeker is. Een zuidenwind levert vrij zacht weer op met maxima van 17-20 graden. Maar de wind kan ook noordelijk worden en dan wordt het hooguit 9-13 graden.

Het vooruitzicht naar Koningsdag laat vooralsnog rustig weer zien. We hoeven ons niet voor te bereiden op langdurige regen, storm of ijskoud weer met natte sneeuw. Wel kunnen enkele buien ontstaan, maar tegelijk zijn er ook droge perioden waarin de zon kan schijnen. Hoeveel zon en buien we kunnen verwachten en of het misschien toch geheel droog blijft, is zo ver vooruit niet te zeggen.

Koel of vrij zacht

Hoe warm het op Koningsdag wordt is nog veel onzekerder. Afhankelijk van de windrichting krijgen we koel lenteweer of wordt het juist vrij zacht. Waait de wind uit een zuidelijke richting, dan kan het 17-20 graden worden. Maar we kunnen ook makkelijk een noordenwind krijgen met maxima van slechts 9-13 graden. Het Weeronline-weermodel, dat naar vergelijkbare situaties in het verleden kijkt, laat 14-18 graden zien. Dit zijn hele gebruikelijke maxima voor de laatste tien dagen van april.

Vorig jaar was het vrij zonnig en werd het 18 tot 23 graden. Alleen aan zee was het met 15-17 graden wat koeler. De lente grossiert dit jaar niet in dagen met warm lenteweer. Het was vaak kouder dan gemiddeld.

Wil je weten of de balans de komende dagen uitslaat naar de koele of juist de zachte kant? Lees dan het dagelijkse weerbericht. Daarin staat ook vermeld of de verwachting nog steeds onzeker is.

Lees ook over de uitersten op deze koninklijke feestdag. Het kan namelijk erg koud en nat zijn, maar ook bijzonder warm.

Foto: Adri Joosse

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook