Gigantische overstromingen in zuiden Verenigde Staten

Aangemaakt: 17 feb 2020, 18:32 uurgigantische overstromingen in Verenigde staten

Mensen die in het zuiden van de Verenigde Staten wonen hebben de laatste dagen te maken gehad met extreem veel neerslag. Ook de komende dagen komt daar weinig verandering in. Daardoor treden rivieren buiten hun oevers en ontstaan er overstromingen.

De neerslag zal in ieder geval niet zo intens zijn als de afgelopen dagen, maar omdat de bodem al is volgelopen op veel plekken zullen overstromingen ontstaan. In ieder geval tot en met vrijdag valt op veel plaatsen ruim 100 millimeter neerslag. De gigantische hoeveelheid neerslag heeft te maken met de warme en vochtige lucht die vanaf de Golf van Mexico komt en de ijskoude lucht die vanuit het noorden komt. De grens tussen deze twee fronten ligt precies boven de zuidelijke staten. Dat levert buien en soms langdurige regen op.

Het is uitzonderlijk dat er zoveel regen valt in het gebied, want zoveel regen valt vaker in de zomer- en herfstmaanden dan in de winter of lente. Het zeewater is in die tijden het warmst, en in de zomer en herfst valt ook nog het orkaanseizoen. Orkanen kunnen voor enorm veel regen zorgen in de regio. In de winter komen geen orkanen voor in de Verenigde Staten.

Foto: EPA

Door: ANP/Weeronline