Gaat het zondagavond spekglad worden?

18 december 2022, 09:30

Door ijzel kan de weg, maar ook de stoep spekglad worden. Foto: Adobe Stock / Andrii Zastrozhnov

Met het afsluiten van het weekend komt ook een einde aan een periode met koud winterweer. De koude lucht geeft zich zondag niet zomaar gewonnen en dit kan gepaard gaan met verraderlijke gladheid. In dit artikel lees je wat we precies kunnen verwachten.

Zondag overdag is het eerst nog vrij zonnig. De temperatuur ligt dan in het hele land nog onder het vriespunt met regionaal zelfs waarden onder -5 graden. Geleidelijk neemt de bewolking toe en dit is een voorbode van de weersomslag waar we mee te maken krijgen.

Meer wolken en temperaturen in de lift

Zondagmiddag wordt de bewolking dikker en na een rustige ochtend zwelt de zuiden- tot zuidoostenwind aan. Het aantrekken van de wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur ruim onder het vriespunt ligt, vooral in het noordoosten waar de koude lucht nog stevig in het zadel zit. Een laatste rondje schaatsen of struinen over de kerstmarkt verloopt dus nog met een winters gevoel wat temperaturen betreft.

Tegelijkertijd nadert zachtere lucht uit het zuidwesten onze landsgrenzen. De waarden op de thermometers beginnen heel gestaag op te lopen. In Zeeland worden tijdens de middag waarden van 0 graden verwacht. In Groningen en Drenthe blijft het kwik steken op circa -2 graden. Het is dan nog droog.

In de avond kans op gladheid

Aan het begin van de avond bereikt een neerslaggebied het zuidwesten. De kans op gladheid is afhankelijk van hoeverre de zachte lucht de kou vlak bij de grond heeft verdreven, maar zeer waarschijnlijk is dit zondagavond nog niet tot een ver stadium gevorderd. Daarom is in een groot deel van het land kans op gladheid. Als de temperaturen van het wegdek nog onder het vriespunt liggen, en neerslag de grond bereikt als regen, bevriest dit na enige tijd op het koude asfalt of tegels en vormt zo een ijslaagje.

Lees hier waarom het glad kan zijn terwijl de thermometer waarden boven nul graden aangeeft.

Deze fietser moet vanwege het ijslaagje op het fietspad even afstappen. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Deze fietser moet vanwege het ijslaagje op het fietspad even afstappen. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Het harde ijslaagje dat ontstaat is moeilijk te bestrijden met strooizout als het eenmaal is gevormd. Daarom is het een verraderlijke vorm van gladheid waar we zondagavond en tijdens de eerste uren van de nacht naar maandag rekening mee moeten houden.

In de nacht regent het in vrijwel heel het land en de temperatuur loopt over het algemeen verder op naar waarden boven het vriespunt. De gladheid verdwijnt dan geleidelijk. Alleen tijdens een periode met minder intensieve neerslag of nagenoeg droge condities kan een dipje van de temperatuur nog voor gladheid zorgen.

Houd de ontwikkelingen bij via het weerbericht en ons nieuwsblog.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven