Weeronline
Weeronline

  Topjaar voor wijnboeren door zonnige zomer

  Aangemaakt: 17 dec 2018, 09:06 uur

  De zonnige zomer van 2018 heeft Nederlandse wijnboeren een perfecte druivenoogst bezorgd. De wijnboeren zijn blij, want door de vele zonuren kunnen de wijnen wat betreft alcoholpercentage en fruitigheid concurreren met Franse wijnen. Dat blijkt uit een reportage in De Telegraaf.

  De lange, warme en zonnige zomer heeft de late druivenrassen optimaal laten rijpen. Dat maakt de druiven dit jaar zoeter, wat zorgt voor een hoger alcoholpercentage. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe zwaarder en voller de wijn wordt van smaak.

  Een wijnboer in Made, Marius van Stokkom, vertelt dat dit misschien wel de mooiste wijn is die hij ooit gemaakt heeft. “In 2003 en 1999 was het ook goed, maar zoals dit jaar denk ik dat ik het nog niet eerder heb meegemaakt.”

  Een andere wijnboer uit Gendringen, Leon Masselink, houdt nog even een slag om de arm. Zijn rode ‘bewaarwijn’ is na zo’n vijf jaar in de fles het lekkerst om te drinken. “Door de warmte zijn de zuren lager en dat is goed, maar ze moeten niet te laag zijn. Toch denk ik: als je van dit jaar geen goede wijn hebt, dan heb je wel echt iets verkeerds gedaan.”

  Foto: ANP

  Door: ANP