Weer tijdens WK 1994 ongunstiger voor Oranje dan nu

17 november 2022, 13:33

Sport
Dennis Bergkamp in 1994. Foto: ANP / Cor Mulder

Het aanstaande WK voetbal in Qatar wordt voor de Nederlandse spelers een zware beproeving, maar als het gaat om de temperaturen tijdens het toernooi dan spant nog altijd het wereldkampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten de kroon. Toen was het een stuk heter dan het vanaf volgende week voor Oranje wordt.

Qua planning heeft het Nederlands elftal tijdens het WK geluk. Oranje speelt namelijk overdag - wanneer het in Qatar rond de 30 graden is - geen wedstrijden. Pas na zonsondergang (17.00 uur lokale tijd) komt Nederland in actie, zowel in de groep als in de mogelijke knock-outfase. Zo is het maandag in de eerste wedstrijd tegen Senegal (aftrap 19.00 uur lokale tijd) een graad of 24.

Lees ook: dit is het klimaat in Qatar.

In de VS in 1994 hadden we juist heel veel pech wat de wedstrijdplanning betrof. Daar speelden we onze wedstrijden in Orlando in Florida en Dallas in Texas. De twee heetste speelsteden. Niet alleen was het ruim 30 graden, maar ook de luchtvochtigheid is in de zomer, zeker in Florida, heel hoog. Dat maakte de gevoelstemperatuur nog hoger.

WK 2014

Niet alleen het WK van 1994, maar ook het mondiale eindtoernooi van 2014 in Brazilië - het laatste waarop Nederland tot dusver in actie kwam - was qua temperatuur vrij pittig. Hier waren speelsteden compleet verspreid over het land. En Nederland kwam ver en speelde dus op allerlei plekken.

Tijdens de wedstrijden in São Paulo (2-0 winst tegen Chili en 0-0 tegen Argentinië in de halve finale) en Porto Alegre (tegenstander Australië, 2-3 overwinning) viel het qua hitte nog mee, maar in Fortaleza (kwartfinale Mexico, 2-1 zege) was het heel heet en vochtig. De meest ongunstige speelstad in Brazilië was Manaus, midden in het Amazone-regenwoud. Daar speelde Nederland gelukkig niet.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven