Weeronline
Weeronline
  treinen vrieskou

  Nieuwe treinen zijn gevoeliger voor vrieskou

  Aangemaakt: 17 nov 2019, 13:50 uur

  Nieuwe treinen vol elektronica zijn kwetsbaarder voor vrieskou of extreme hitte dan oudere treinen. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail.

  Zo’n 6 procent van alle treinvertragingen wordt veroorzaakt door het weer. Het gaat niet om een bepaald type trein of fabrikant, maar ProRail ziet het over de hele linie.

  “We zien in metingen van punctualiteit een duidelijk verband. Recent gebouwde treinen zijn vaker kwetsbaar voor extreem winterweer, zoals ijzel op de bovenleiding”, zegt de woordvoerder van ProRail in De Telegraaf.

  Ook Connexxion herkent de problemen bij nieuwe treinen: “Dat zien we bijvoorbeeld op onze Valleilijn, waar zogeheten ruige rijp ons wel eens parten speelt. Dat doet zich vooral ’s morgens vroeg rond het vriespunt en bij weinig wind voor. Dat natuurverschijnsel noemen ze op de Veluwe ook wel Witte Wieven. Daar zijn onze treinen storingsgevoelig voor en juist veel minder voor hevige sneeuwval.”

  In januari zette de NS en ProRail nog veel minder treinen in doordat in grote delen van het land sneeuw werd verwacht.

  Later in de week zal het in nacht en vroege ochtend op veel plaatsen licht vriezen. Daarna wordt het zachter. In het weerbericht staan de laatste updates over het weer voor de komende dagen.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline