Mogelijk zeer zware storm in West-Griekenland

08 februari 2019, 12:45

Storm-Griekenland-1280x600

In Zuid-Italië en op het Griekse vasteland is vanwege zware regen- en onweersbuien code oranje van kracht. De depressie die het heftige onweer veroorzaakt trekt morgen richting Griekenland. De Griekse westkust maakt kans op een (zeer) zware storm en windstoten van 140-150 km per uur. Sommige berekeningen laten zelfs orkaankracht zien. Meteorologen noemen een orkaan in de Middellandse Zee een medicane.

Op dit moment ligt de depressie die kan uitgroeien tot een orkaan ten zuiden van Italië. Hierdoor trekken zware onweersbuien over het zuiden van Italië. Van storm is in Zuid-Italië geen sprake, want het sterke windveld ligt verder naar het zuiden boven zee. Wel kan het tijdens de buien flink spoken door zware windstoten. Ook de Griekse westkust heeft te maken met zware buien en in beide landen is code oranje van kracht.

Door het oog van de naald

Het lagedrukgebied trekt vandaag nog richting de Italiaanse kust, maar zal vanmiddag afremmen en vannacht juist naar het (zuid)oosten verplaatsen. Vanaf dat moment is het niet zeker welke koers het lagedrukgebied precies zal volgen. Sommige modellen berekenen een vrij zuidelijke koers waarbij de Griekse westkust wel buien krijgt, maar dat storm uitblijft. Andere modellen gaan voor een veel ongunstiger scenario waarin het centrum van het lagedrukgebied richting de Griekse kust trekt. Afhankelijk van de exacte koers kan het Griekse schiereiland Peloponnesos of juist de noordelijker gelegen Ionische Eilanden te maken krijgen met de storm.

Mocht het laatste scenario uitkomen, dan kan het zuidwesten van Griekenland zich opmaken voor een (zeer) zware storm met windsnelheden van 90 tot 110 km per uur (windkracht 10-11). De windstoten zullen nog veel zwaarder uitvallen met 140-150 km per uur. Juist wanneer het windveld in de buurt van land komt, neemt het in kracht toe. Zaterdag kan tijdelijk orkaankracht (12 Bft.) bereikt worden met windstoten van 160-170 km per uur. De slagregens die de zware onweersbuien met zich meebrengen kunnen in totaal 70-110 mm neerslag veroorzaken.

Daarna trekt de depressie oostwaarts en neemt deze in kracht af. In Athene kan wel een krachtige wind komen te staan, maar de windstoten zullen tijdens buien waarschijnlijk niet verder komen dan zo’n 75 km per uur.

Zeldzaam fenomeen: medicane

Als de wind daadwerkelijk orkaankracht bereikt kunnen we spreken van een medicane. Dit zijn orkanen in het Middellandse Zeegebied en deze zijn vrij zeldzaam. In november 2014 werden bijvoorbeeld Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa. Op Malta piekte de wind naar 154 km per uur.

Bron medicane: Eumetsat

Toch beter een auto huren in plaats van een scooter op vakantie? Profiteer dan van korting bij Sixt dankzij deze unieke kortingscode!

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black