Zoveel regen en wind kun je in het vervolg van de herfst verwachten

17 oktober 2021, 07:31

Nat herfstweer

De eerste helft van de herfst is gemiddeld zachter en droger dan gemiddeld verlopen. Tot een herfststorm is het ook nog niet gekomen. Komende week lijkt het roer om te gaan. In deze verwachting vertellen we jou of het langdurig nat en onstuimig wordt of dat het herfstweer van tijdelijk aard is. 

Na dit rustige en overwegend droge weekend tapt de herfst in de komende week uit een heel ander vaatje. Leg je stormparaplu en poncho maar vast klaar!

Na het weekend begint het steeds harder te waaien. De wind doet er elke dag een schepje bovenop en vooral woensdag en donderdag is aan de kust kans op zware windstoten. Maandag is het nog droog met zonneschijn, maar vanaf dinsdag trekken geregeld neerslagzones en buien over het land. De meeste regen valt in de kustprovincies en in het zuidoosten blijft het vaker droog.

Van koud herfstweer is tot en met woensdag echter geen sprake, want een zuiden- tot zuidwestenwind voert zachte lucht aan. Dinsdag en woensdag wordt het op grote schaal 16-19 graden. In het zuiden wordt het misschien zelfs 20 graden. Daarmee is het zeer zacht voor deze fase van oktober. Normaal is het een graad of 14. Donderdag stroomt veel koelere lucht binnen en vanaf dan moeten we het doen met maxima rond 12 graden. Dat scheelt een jas!

Het weer voor deze week volg je dagelijks in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Normaal herfstweer eind oktober

De weersverwachting voor het slot van oktober laat heel normaal herfstweer zien. Met een zuidwesten- tot westenwind trekken regengebieden en buien vanaf de Noordzee en de Atlantische Oceaan over ons land. Het waait daarbij over het algemeen flink door en soms kan het echt onstuimig worden. 

Verkeershinder door regen. Foto Gieny Westra
Verkeershinder door regen. Foto Gieny Westra

Het verkeer zal regelmatig hinder ondervinden door regen en wind. Foto: Gieny Westra

De middagtemperatuur blijft uitkomen op een normaal niveau van 10-15 graden. Veel nachten verlopen vrij zacht met minima van 7-12 graden, maar als het een keer helder is en de wind valt weg dan kan het afkoelen tot rond het vriespunt.

Zacht novemberweer

In de eerste helft van november verandert er naar verwachting heel weinig. De weermodellen laten wel zien dat het gemiddeld flink warmer is dan het normaal begin november is. De wind waait meestal uit het westen tot zuidwesten en daardoor verlopen de nachten vaak zacht. Overdag ligt de temperatuur rond een normaal niveau van een graad of 10. 

Het blijft wisselvallig en dat levert veel natte dagen of dagdelen op, maar soms zijn er ook meerdere droge dagen achter elkaar en dan kan het met wat zon nog heel aangenaam zijn. De temperatuur kan dan hoger uitpakken met waarden rond of boven 15 graden. Tijdens een heldere nacht kan het juist een keer vriezen en is de ruitenkrabber nodig. 

Aangenaam weer strandwandeling in herfst
Aangenaam weer strandwandeling in herfst

Soms is het aangenaam weer voor bijvoorbeeld een strandwandeling. Foto: Pieter de Bruijne.

Richting het slot van de maand lijkt het minder zacht en droger te worden, maar de verwachting wordt dan ook wel erg onzeker. 

Je mag de komende weken dus nog hopen op een enkele dag met een vleugje Indian Summer in de komende weken van de herfst, maar over het algemeen is het vooral verstandig om je in te stellen op ‘echt’ herfstweer. 

Hoofdfoto: Ben Saanen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black