Weeronline
Weeronline
  klimaatverandering

  Klimaatverandering bedreiging voor schoon water

  Aangemaakt: 17 okt 2019, 14:28 uur

  Schoon water wordt steeds schaarser. Zoet water is een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld en deskundigen van de University of Natural Resources and Life Sciences in Wenen waarschuwen dat klimaatverandering de situatie verergert.

  De kwaliteit van het water is afhankelijk van de biodiversiteit in meren en rivieren, maar het aantal soorten neemt in rap tempo af. Studies tonen aan dat de diversiteit sinds 1970 met 83 procent is afgenomen. Volgens hydrobioloog Thomas Hein is niet alleen het aantal soorten dat uitsterft alarmerend, maar ook de snelheid waarmee ze verdwijnen is een punt van grote zorg. Het voortdurende verlies van micro-organismen, insecten en vissen destabiliseert het ecosysteem van waterwegen op de lange termijn.

  Klimaatverandering heeft een negatieve invloed op de biodiversiteit in het water. Periodes van hevige regenval en droogte hebben geleid tot overstromingen en verlaging van het waterpeil in rivieren en uiterwaarden. Beide weersomstandigheden leiden tot een afname van het aantal soorten en daarmee gaat de waterkwaliteit steeds verder achteruit.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline