Steeds meer zon en bittere kou in de Alpen

17 januari 2023, 11:13

Kaiserwetter in Zinsberg, Hochbrixen. Foto: Roel Janken

In grote delen van de hoge Alpen is het komende tijd vaak Kaiserwetter. De eerste dagen is er nog veel bewolking en valt soms wat sneeuw, maar daarna zien we steeds vaker blauwe luchten en zonneschijn. Door het heldere weer koelt het ’s nachts sterk af en vriest het vaak streng tot zeer streng. Een koude wind laat het soms aanvoelen als -25 graden! Aan de noordkant van de Alpen blijft vrij veel bewolking voorkomen.

Tot en met woensdag zien we boven de Alpenlanden veel bewolking en uit de wolkenvelden valt af en toe wat sneeuw. De meeste sneeuw valt aan de noordkant van de Zwitserse en Franse Alpen. Van een sneeuwdump is zeker geen sprake. Op de meeste plaatsen gaat het om slechts een paar centimeter sneeuw. Vooral in de Franse Alpen kan vandaag en morgen regionaal 10-25 cm verse sneeuw vallen. In Val-Thorens wordt nog zo’n 12 cm verwacht.

Het is vandaag en morgen al behoorlijk koud met in de hoge wintersportgebieden matige tot strenge vorst in de nachten en ook overdag ligt de temperatuur vaak tussen -5 en -10 graden. In lagergelegen gebieden zoals bijvoorbeeld Kirchberg in Tirol vries het vaak licht met 0 tot -5 graden.

Sefaus. Beeld: Feratel
Sefaus. Beeld: Feratel

Later in de week veel zon en bitterkoud

Eind van de week wordt het in de hoge Alpen steeds zonniger. Als eerste gebeurt dit in de Franse, Zwitserse en West-Italiaanse Alpen. In de Dolomieten en in Oostenrijk blijft donderdag en vrijdag nog veel bewolking aanwezig met soms wat lichte sneeuwval. In het weekend breekt ook daar de zon vaker door, maar zo zonnig als in de andere delen van de Alpen wordt het niet. In het noorden van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland blijft het overwegend bewolkt met ook in het weekend nog kans op lichte sneeuw. Ook zuidelijker in de Dolomieten blijven vrij veel wolkenvelden voorkomen.

Door het heldere weer verscherpt de vorst. In veel gebieden komen de minima uit tussen -14 en -20 graden. Overdag is het vervolgens ook ijzig koud met -6 tot -12 graden op de pistes. In de dalen is het vaak wel een paar graden minder koud. Een matige, soms vrij krachtige, wind veroorzaakt in de vroege ochtend gevoelstemperaturen beneden -20 graden en lokaal voelt het zelfs aan als -25 graden. Warm aankleden als je de piste op gaat is dus het devies!

Lees ook: Zo voorkom je onderkoeling tijdens de wintersport

Na het weekend houdt het vrij zonnige weer en overwegend droge weer in de Alpen aan. Het blijft daarbij ook flink koud. Al lijken de temperatuur later volgende week langzaam wel wat omhoog te gaan. De meeste zon is opnieuw bestemd voor de hoge Alpen, maar ook aan de noordkant en zuidkant breekt vaker de zon door.

Goede sneeuwcondities

Inmiddels zijn de condities in de meeste wintersportgebieden goed. Op veel plaatsen ligt een sneeuwdek van enkele meters hoog. In de lagere delen van de Alpen zijn de condities sterk wisselend en ligt vaak enkele tientallen centimeters.

De sneeuwhoogtes en weersverwachting voor jouw wintersportbestemming bekijk je hier.

Natuursneeuw en sneeuwkanonnen aan het werk in Winterberg. Beeld: Feratel
Natuursneeuw en sneeuwkanonnen aan het werk in Winterberg. Beeld: Feratel

Sneeuw in Sauerland en de Ardennen

Ook dicht bij huis in het Sauerland kun je inmiddels weer terecht om te skiën of snowboarden. In Winterberg zijn nog niet alle pistes open, maar het vriest er dag en nacht en af en toe valt er een paar centimeter verse sneeuw. Daarnaast wordt de vorst benut om sneeuw te maken. Ook in de hoge Ardennen kleurt het op steeds meer plaatsen wit. Of dit genoeg wordt om te kunnen langlaufen is afwachten. Genieten van een mooi landschap kan natuurlijk sowieso.

Blijf op de hoogte

Ga je binnenkort op wintersport en wil je helemaal niets missen? Ga dan naar jouw wintersportlocatie op Weeronline en meld je daaraan voor een sneeuwseintje. Je krijgt dan een seintje in de vorm van een mailtje als er meer dan 5 centimeter verse sneeuw op je locatie wordt verwacht. Ook kan je je gelijk aanmelden voor de wintersportnieuwsbrief

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black