Spanje waarschuwt voor harde wind, regen, hoge golven en sneeuw

17 januari 2023, 19:40

Sneeuw in Navarra, Spanje. Foto: ANP / EPA / Jesús Diges

In bijna heel Spanje is dinsdag code geel dan wel code oranje van kracht wegens zware weersomstandigheden. Het Spaanse weerbureau AEMET waarschuwt onder meer voor harde wind, zware regenval, hoge golven aan zee en zelfs lokaal voor sneeuw.

Aan de noordkust in Galicië is zelfs de hoogste waarschuwingscode rood van kracht wegens hoge golven. Volgens het Spaanse weerbureau kan het water hier aan de kust 8 tot 9 meter hoog komen. In andere regio's als Andalusië en Catalonië is de dreiging iets minder, maar ook daar kunnen nog hoge golven van 3 en soms zelfs 6 tot 8 meter voorkomen. Ook voor grote delen van de Portugese kust gelden oranje en rode waarschuwingen.

Veel regen en sneeuw

Rondom Oviedo in het noorden kan het hard sneeuwen, daar is vanaf een hoogte van 1500 meter een sneeuwdek van 30 centimeter mogelijk. Lager en elders in het land, in Huesca bijvoorbeeld, kan vanaf 600 meter hoogte een paar centimeter vallen. In de buurt van Santander, ook in het noorden, kan het zwaar gaan regenen met hoeveelheden tot 40 millimeter.

Vooral in het midden en zuiden van Spanje wordt door het weerbureau gewaarschuwd voor harde windstoten van 60 tot 110 kilometer per uur. Alleen in het zuidwesten van Spanje, in de regio rondom Sevilla en Córdoba, zijn vooralsnog geen waarschuwingen uitgegeven.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black