Later in de week meer sneeuw

17 januari 2022, 16:00

Wintersport
Snowboarden op wintersport. Foto: Adobe Stock / Kirill Grekov.

De komende dagen is het nog vrij rustig wintersportweer in de Alpen. Later in de week komt er een weersomslag aan. Met name in Oostenrijk gaat aan de noordzijde verse sneeuw vallen. In dit artikel lees je een uitgebreide verwachting.

Na enkele onstuimige dagen met veel wind en stuifsneeuw langs de noordkant van de Alpen is het begin deze weer redelijk rustig weer. In vrijwel het hele Alpengebied staat weinig wind. Met name in het noordoosten van Oostenrijk kan op dinsdag nog enige tijd sneeuw vallen door zeer koude lucht die aanwezig is in het oosten van Europa. Elders blijft het overwegend droog.

Het weerbeeld is daarbij vrij zonnig. Al kan zich in de dalen op sommige plaatsen wel mist vormen. Onder die mist blijft het enkele graden vriezen, vlak boven de mist ligt het kwik enkele graden boven het vriespunt.

Ondanks de temperaturen boven nul zal van grootschalige dooi echter nauwelijks sprake zijn. Dit komt door de lage luchtvochtigheid van de luchtsoort die zich momenteel boven de Alpenlanden bevindt. De pistes blijven zodoende van goede kwaliteit voor de wintersport. De vorstgrens schommelt in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland rond 1200 meter hoogte. In de zuidelijke Alpen is dat met 1500-1700 meter beduidend hoger.

De pistes blijven voorlopig van goede kwaliteit. Foto: Adobe Stock / Eva Bocek.
De pistes blijven voorlopig van goede kwaliteit. Foto: Adobe Stock / Eva Bocek.

De pistes blijven voorlopig van goede kwaliteit. Foto: Adobe Stock / Eva Bocek

Donderdag verse sneeuw

Vanaf donderdag slaat het weer om en er steekt een stevige noordelijke stroming op. In de middelgebergtes, zoals het Sauerland, levert dit al enige sneeuw op. Boven de 600 meter hoogte waarschijnlijk al gauw een centimeter of tien. Langs de hele noordkant van het Alpengebied valt er in de loop van donderdag en vrijdag lokaal een dik pak sneeuw. In Oostenrijk is dan boven de 1000 meter hoogte lokaal zelfs tussen de dertig en vijftig centimeter verse sneeuw mogelijk.

In Frankrijk en langs de hele zuidzijde van de Alpen blijft het overwegend droog met veel ruimte voor de zon. Tijdens het weekeinde (22 en 23 januari) wordt het snel droger en rustiger. Onder een heldere hemel, in combinatie met vers gevallen sneeuw, kan dat dan wel lage temperaturen geven. Soms zelfs tot strenge vorst aan toe.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Kirill Grekov

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven