Droogte neemt steeds verder toe

08 februari 2019, 11:05

Di-07-Juni-2016-Jannes-Wiersema-008-2900-x-1630

Problemen door droogte in de natuur en landbouw zullen komende tijd toenemen. Het neerslagtekort is gemiddeld over het land opgelopen naar 125 mm! Door de aanhoudende droogte wordt het natuurbrandgevaar steeds groter en in verband met dalen grondwaterstanden gelden in sommige gebieden met zandgronden beregeningsverboden. Vooral in Zeeland is het natuurbrandrisico erg groot. Voorlopig wordt geen noemenswaardige neerslag verwacht en juist een hoge verdamping.

De droogte wordt veroorzaakt door hogedrukgebieden die ons weer dit jaar domineren. Daardoor is het vaak rustig, zonnig en warm geweest en dat leidt tot een hoge verdamping. Bovendien is er ook weinig neerslag gevallen.

De droogteproblemen begonnen al vroeg dit voorjaar. Na de droogste december sinds 1972, verliep ook januari droog. In februari en maart was het tijdelijk wat natter, maar april en mei waren zeer droge maanden. Hierdoor zijn de grondwaterstanden in Nederland dit hele jaar al lager dan gemiddeld. Ook waren de afvoeren van de Rijn en de Maas dit voorjaar zeer laag. Dit komt doordat het ook erg droog is in Centraal-Europa. Bovendien was dit voorjaar de sneeuwvoorraad in de Alpen, die bijdraagt aan de afvoer van de Rijn, kleiner dan normaal.

Neerslagtekort wordt steeds groter

De laatste weken is de droogte behoorlijk versterkt. Deze junimaand is vooral in het zuiden en oosten weinig neerslag gevallen. Op sommige plaatsen minder dan 15 mm, terwijl op een zonnige dag met een matige wind wel 5-8 mm kan verdampen! Als er meer water verdampt dan uit de lucht valt, spreken we van een neerslagtekort. Afgelopen winter, lente en de eerste weken van juni is gemiddeld over het land slechts 324 mm gevallen tegen 415 mm normaal. Er is dus veel te weinig regen gevallen.

Verdamping speelt in het groeiseizoen misschien nog wel een grotere rol. Vanaf 1 april, de start van het groeiseizoen, wordt het neerslagtekort bijgehouden. Hierbij wordt het verschil van neerslag en verdamping bijgehouden. Sinds 1 april is er 125 mm meer vocht verdampt dan dat er gevallen is.

rdev_geografisch

Zuidwesten meer dan 200 mm neerslagtekort

Vooral in het zuidwesten is het erg droog en is het risico op natuurbranden hoog. In de omgeving van Hellevoetsluis is het neerslagtekort opgelopen naar 200 mm! Op andere plekken, vooral in de provincie Groningen, valt het relatief nog mee met een neerslagtekort van 60-90 mm.

Omdat het komende week vaak droog, zonnig en warm is zal het tekort snel oplopen. Naar verwachting is het neerslagtekort over 15 dagen ruim 150 mm. Daarmee hoort 2017 in dit jaargetijde bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen!

Ook afgelopen jaren vaak droge lentes

Afgelopen jaren hadden we vaker te kampen met droogte. In 2015 was het neerslagtekort de hele zomer groot. In de zomermaanden hoorde 2015 bij de 5% jaren met het grootste neerslagtekort. In 2011 was het voorjaar zelfs droger dan recordjaar 1976. De zomer viel vervolgens compleet in het water, waardoor het neerslagtekort snel afnam.

In 2010, 2006 en 2003 hadden we ook een groot neerslagtekort tijdens de zomermaanden. Het record blijft staan op het jaar 1976. Dat blijft het droogste jaar ooit gemeten, met een neerslagtekort van bijna 350 mm aan het eind van de zomer. Het was voor boeren een zomer om nooit te vergeten. Alle gewassen stierven af door de extreme droogte. Ook gras werd bruin en kon niet meer worden gemaaid. Uiteindelijk lieten zelfs veel bomen en struiken hun blad vallen in augustus.

Foto: Jannes Wiersema

Ga jij ook groen? Bij de groenste energieleverancier Greenchoice profiteer je nu van extra voordelen dankzij deze exclusieve acties en aanbiedingen!

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black